Megszűnhet a színigazgatók pályáztatása

Vágólapra másolva!
A kulturális államtitkár tervei szerint a jövőben nem pályázat útján találnák meg a vezetőket, hanem kineveznék őket.
Vágólapra másolva!

L. Simon László azt javasolja, hogy a jövőben színházak, múzeumok, levéltárak élére ne pályázattal találják meg a vezetőket - írja a Népszabadság.

A kulturális államtitkár erről vasárnap este az ATV Szabad szemmel című műsorában beszélt a Nemzeti Színház élén történt igazgatóváltás kapcsán. L. Simon László visszautasította a műsorvezető felvetését, miszerint, ha nem lesz pályáztatás, akkor kézi vezérlésről lehet beszélni.

Az államtitkár a műsorban elmondta, hogy az elképzelésről, a szükséges jogszabályi változtatásról már egyeztettek Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterrel. Olyan módosítást is terveznek a színházak és az Operaház esetén, hogy vezetőváltáskor legyen egy intézményesített átadás-átvételi időszak, a színházakat illetően fél év, az Operaház esetében pedig egy év.

A jogszabálymódosításra az Operaház, illetve a Néprajzi Múzeum igazgatói kinevezése után kerülne sor. Az államtitkár azt is jónak látná, ha az önkormányzati fenntartású intézmények számára is megadnák a lehetőséget a pályáztatás nélküli kinevezésre.