Sokkal jobb évre számít az SAP

Vágólapra másolva!
Jelentősen megemelte profitvárakozásait a világ legnagyobb, üzleti szoftvereket gyártó cége, az SAP az új szolgáltatásaiknak köszönhetően. A cég nyeresége 12-14 százalékkal növekedve 5,85-5,95 milliárd euró lehet ebben az évben, ami jóval magasabb a piac által várt 6 százalékos bővülésnél. A kedvező híreknek igencsak megörültek a befektetők, a részvények ugyanis 2 százalékot drágultak eddig.
Vágólapra másolva!

A német üzleti szoftvereket gyártó SAP közölte, hogy nyereségük ebben az évben gyorsabban fog növekedni a vártnál, köszönhetően az olyan új szolgáltatásaiknak, mint a web alapú számítási felhő vagy a modernebb adatfeldolgozás. A vállalat tavaly 7,7 milliárd euróért vásárolta meg az Ariba és SuccessFactors társaságokat, melyek a felhőalapű szolgáltatásokkal foglalkoznak, és idén már 1 milliárd eurós árbevételt is termelhetnek. A Hana nevű új szoftverük pedig nagyobb méretű adathalmazok elemzéséhez nyújt segítséget, és 650-700 millió euróval fognak hozzájárulni az árbevételhez a nagy versenytárs Oracle kárára.

Ezek a szoftverek kevésbé vannak kitéve a gazdasági visszaeséseknek, mivel nincsenek kezdeti költségek a licenszekhez, a hardware-hez, vagy az installáláshoz. Emiatt a vállalat megemelte idei évre vonatkozó profitvárakozásait, és 5,85-5,95 milliárd eurós operatív profitot jósol 2013-ra, ami 12-14 százalékkal magasabb a 2012-ben produkált 5,21 milliárdnál, és meghaladja a 6 százalékos növekedésre vonatkozó elemzői várakozásokat is.

A szoftverek és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások értékesítésének növekedése viszont 11-13 százalékra lassulhat ebben az évben, mivel a tavalyi 17 százalékos bővülést nehéz túlszárnyalni. 2012-ben a vállalat értékesítései 13,2 milliárd eurót tettek ki.

A nagyobb elemzőházak is úgy vélik, hogy javulhat az SAP eredményessége, a Goldman Sachs elemzője szerint 60-70 bázisponttal is emelkedhet a társaság operatív marginja (az üzemi eredmény aránya a bevételhez) ebben az évben, és ezért tartja vételi ajánlását az SAP részvényekre.

A papírok a kedvező hírek után 1,9 százalékos pluszban forognak, amivel nagyjából eltűntették a múlt héten összeszedett veszteségeiket, amiket azután szedtek össze, hogy a menedzsment vártnál rosszabb negyedik negyedéves árbevételről és nyereségről számolt be. A befektetők azért kezdhették adni a papírokat az elmúlt héten, mert felerősödtek a félelmek, hogy a cég nem lesz képes tartani a lépést az Oracle-el.

SAP árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]