Pattanásig feszült a helyzet az olajpiacon

Vágólapra másolva!
Stabil dollár mellett minimális árváltozások jellemezték az árupiacokat a hét első kereskedési napján. Enyhén emelkedtek az olajárak és az ipari fémek, de inkább a pozitív oldalon találjuk a mezőgazdasági termékeket. Nagy mozgást csupán az amerikai földgáz produkált, de hát ott megszokhattuk a szélsőséges rövidtávú reakciókat. A WTI nyersolaj árfolyama már négy hónapos csúcsokat ostromol, melyet az észak-afrikai feszültségek terjedése segít egyre nagyobb magasságokba. Egyiptom ugyanis csapatokat rendelt a Szuezi-csatorna közelébe, amely a régió nyersolajexportjának legfontosabb szállítási útvonala.
Vágólapra másolva!

Az arany árfolyama az elmúlt öt kereskedési napban először ma délelőtt tudott emelkedni, 8 dolláros pluszban van a tegnapi záróárhoz képest. Az árfolyam három hetes mélyponton is járt tegnap 1653,35 dolláron, innen fordult meg a trend elsősorban a Federal Reserve kétnapos ülésére készülő befektetők vásárlásainak köszönhetően. A rövid távú támasz 1647,05-ön, míg az ellenállás a január 24-ei csúcson 1685,35-ön húzódik. Nagyobb kilengések elkerülik a nemesfém piacát, így a hét elején legvalószínűbb a sávos kereskedés folytatása.

Újabb lendületet adhat az esésnek ugyanakkor a hét második felében megjelenő fajsúlyos makrogazdasági adatok hatása, amennyiben azok további javuló gazdasági környezetre utalnak. Az optimizmusra okot adó számok csökkentik a további monetáris lazítás esélyét, amely nyomást gyakorolhat a dollárban jegyzett árupiaci termékek ármozgására. Az utolsó január 4-ei aranyár mélypont is hasonló körülmények között született meg. Pillanatok alatt szakadt be az árfolyam a Fed decemberi jegyzőkönyvének nyilvánosságra hozatala után, amelyben egyértelműen utalást tettek a pénzcsapok elzárására.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Már a 97 dollárt ostromolja a WTI crude árfolyama a javuló tőzsdei és gazdasági hangulat eredőjeként. Hétfőn a tartós fogyasztási cikkek megrendelésének 4,6 százalékos ugrása adott okot a reménykedésre. Másik oldalról szintén az olajárak emelkedésének irányába hat az észak afrikai feszültségek további terjedése. Egyiptom csapatokat rendelt a Szuezi-csatorna közelébe, amely a régió nyersolajexportjának legfontosabb szállítási útvonala. Az intézkedésre azért volt szükség, mert az ötven halálos áldozatot követelő zavargások miatt szükségállapotot kellett elrendelni három nagyvárosban.

A szomszédos Líbiában, amely az afrikai kontinens legnagyobb olajkészletével rendelkezik, szintén biztonsági intézkedéseket vezettek be a kitermelő létesítmények környékén. Ráadásul az OPEC főtitkára Abdalla El-Badri is azt nyilatkozta tegnap, hogy szerinte nem valószínű az olajárak markáns esésé az idei évben, mivel a globális olajpiac kellően kiegyensúlyozott viszonyokat mutat jelenleg.

WTI nyersolaj (dollár/hordó)

Forrás: [origo]

Három hetes mélypontjára esett ugyanakkor az amerikai földgáz árfolyama tegnap egy frissen megjelent időjárás előrejelzésnek köszönhetően, amely enyhe időt jósol februárra az Egyesült Államok északi területeire. A mínusz 4,1 százalékos extrém elmozduláshoz az is hozzájárult, hogy a New York Mercantile Exchange-n (NYMEX) jegyzett földgáz februári lejáratára ma lehet utoljára kereskedni és gyakran előfordul szélsőséges kilengés a lejárat előtti utolsó egy-két kereskedési napon.

Földgáz árfolyama

Forrás: [origo]

Egyedül a kukorica tudott 1 százalék feletti elmozdulást produkálni a mezőgazdasági termények közül, az Argentínából és Brazíliából érkező időjárási és termés-előrejelzési adatokra figyelnek a befektetők. A dél-amerikai kontinens két legfontosabb termelője a következő három hónapban aratja le a kukoricát így itt elhúzódó időjárási piacra - azaz volatilitásra számíthatunk.

Kukorica árfolyama

Forrás: [origo]