Karcos vita Orbán és Ángyán között

Vágólapra másolva!
Újabb éles szóváltás volt a kormánypártok gyulai frakcióülésén Orbán Viktor miniszterelnök és Ángyán József korábbi agrárállamtitkár között a földtörvényről. A vita alatt a tanácskozás résztvevői szerint megfagyott a levegő a teremben.
Vágólapra másolva!

Fél 10-től háromnegyed 4-ig az Alaptörvény módosítását tárgyalták a kormánypárti frakciók Gyulán, ahol kétnapos ülést tartanak. Az Alaptörvény amiatt került szóba, mert az Alkotmánybíróság januárban megsemmisítette azt a törvényt, amely fontos pontokon - például a választási regisztrációval - módosította az Alaptörvény átmeneti rendelkezéseit.

A tanácskozáson terítékre került a földtörvény is. A kormánypártok decemberben foglalták az Alaptörvénybe, hogy a földről kétharmados jogszabály rendelkezik majd. Ezen a ponton információink szerint éles hangú szóváltásba keveredett egymással Ángyán József korábbi vidékfejlesztési államtitkár és Orbán Viktor miniszterelnök.

Az [origo] információ szerint Orbán ezúttal nem szólította fel Ángyánt a frakcióból való kilépésre - ahogy azt egyszer decemberben megtette -, de a vita a jelenlévők szerint "karcos" volt. A tanácskozás egyik résztvevője szerint kettejük összetűzése alatt megfagyott a teremben a levegő.

Információink szerint Ángyán és Bencsik János unszolására több ponton is engedett a miniszterelnök korábbi álláspontjából a földtörvény ügyében. Az egyik, hogy az indítvány parlamenti vitáját elhalasztják, és az Alaptörvénybe bekerülnek a családi gazdálkodók segítésére vonatkozó mondatok.

A délután kezdődött ebédszünet után a rezsicsökkentésről és a felsőoktatásról vitáznak majd a képviselők. A választási regisztrációt - ahogy azt korábban az Index is írta - elvetették a frakciók, csak a külföldön élők regisztrálását vezetik majd be.