Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Sok havat és ónos esőt hoz az enyhülés

Vágólapra másolva!
A legtöbb hó a Nyugat-Dunántúlon hull, míg másutt elered az eső. Riasztást adtak ki az ónos eső miatt. Az időjárás-érzékenyeknek ismét nem lesz nyugodt napja a melegfronti hatás miatt.
Vágólapra másolva!

Kedden többnyire borult idő várható, csak keleten, északkeleten lehet vékonyabb a felhőzet. Reggel és délelőtt ónos eső hull délen és délnyugaton. Emiatt első szintű (sárga) riasztást adott ki a Marcali, Csurgó, Siklós, Kiskunhalas és Kalocsa határolta térségre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Az Alpokalján és a Kisalföldön végig havazásra kell számítani. Éjfélig ott általában 15-25 centiméter friss hó várható, de Vas megye nyugati részén 30 centiméternyi is lehullhat. A sok hó miatt másodfokú (narancssárga) figyelmeztető előrejelzést adott ki Győr-Moson-Sopron és Vas megyére az OMSZ. (Részletes csapadéktérképünket itt találja.)

A Nyugat-Dunántúl kivételével viszont megenyhül az idő, ezért másutt eső váltja fel a havazást, és elolvad a reggelig lehullt hó. Többfelé megélénkül, helyenként megerősödik a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 2, 7 Celsius-fok között várható, északon, északnyugaton azonban 0, -1 fok körül alakul. Késő este -1, +5 fokra számíthatunk.

Melegfronti hatásra számíthatnak az arra érzékenyek. Jellemző tünet a fejfájás, migrén, álmatlanság, illetve vérnyomás-ingadozás. Sokaknál csökkenhet a koncentrálóképesség, mind a munkában, mind az utakon.

Az esős-havas időt az okozza, hogy a Földközi-tenger fölött ismét egy ciklon örvénylik, amelynek az előoldalán egyre nedvesebb, enyhébb levegő érkezik a Kárpát-medence fölé. A frontérzékenyek melegfronti hatásra számíthatnak. Jellemző tünet a fejfájás, a migrén és az álmatlanság, ingadozhat a vérnyomás. Sokaknál csökkenhet a koncentrálóképesség a munkában és az utakon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről