Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nagyot esett az infláció

Vágólapra másolva!
Az élelmiszerárak emelkedése még látszik, de legalább az áfa tavalyi megemelésének hatása már nem érzékelhető, ezért jelentősen esett decemberről januárra az áremelkedés üteme. 2011 szeptembere óta a legalacsonyabb értéket mérte a KSH, igaz az EU-átlaghoz képest még így is gyors a magyar drágulás.
Vágólapra másolva!

Januárban 3,7 százalékos volt az infláció az egy évvel korábbi áremelkedési ütemhez képest - közölte a KSH. Az élelmiszerek, a szeszes italok és a dohányáruk az átlagnál jobban, a tartós fogyasztási cikkek az átlag alatt drágultak.

Az inflációs ráta jelentősen esett januárban, legutóbb 2011 szeptemberében volt ennél alacsonyabb az áremelkedés üteme. A decemberben mért éves ütem még 5 százalék volt, az előtt pedig szeptemberben volt a legmagasabb az éves alapú drágulás, akkor 6,6 százalékot mértek. A csökkenést részben magyarázza, hogy az éves összevetésből kiesett az áfa 27 százalékra emelésének hatása, amely 2012. január és december között dobta meg a rátát.

Egy hónap alatt, vagyis decemberről januárra 0,8 százalékkal drágult a KSH által mért fogyasztói kosár. Az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség és gyümölcs) 10 százalékkal drágultak. A csokoládé és kakaó 4,2, a száraztészta 3,8, a kávé 2,3 százalékkal lett drágább.

A dohányáruk és szeszes italok - főleg a jövedéki adó emelése miatt - 2,6 százalékkal drágultak egy hónap alatt. A ruházkodásért átlagosan 3,3 százalékkal, a háztartási energiáért 1,2 százalékkal, az üzemanyagokért 2,8 százalékkal kellett többet fizetni. A postai szolgáltatások 5,6, a tömegközlekedés 4,5, a szemétszállítás 3,5 százalékkal drágultak.

A KSH közleményében kiemelte, hogy a rezsicsökkentés hatása a februári adatokban fog majd megjelenni, mert csak akkor tudják mérni az adatot, amikor a fogyasztóknak ki kell fizetni a számlát - ez pedig a januári mérésből még kimaradt.

A 2012. januári és 2013. januári árakat összehasonlítva szintén az élelmiszerek drágulása volt kiugró. Az idényáras élelmiszerek 18,3, a tojás 17, a liszt 15,2, a sertészsír 14,5, az étolaj 9,9, a párizsi, kolbász 8,1 százalékkal drágult.

A lassúbb ütemű drágulás ellenére Európához képest magas a magyar infláció. Az előző hónapról volt meg az egész EU-ról az adatsor, akkor 2,3 százalék volt az átlagos infláció, miközben a magyar 5 százalék. Még ha maradt is az uniós átlag, akkor is jóval alacsonyabb, mint a magyar januári ütem.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről