Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Az előre számított időben és pályán elhaladt a Föld mellett a 2012 DA14 jelű kisbolygó február 15-én, pénteken este. Az aszteroida sok műholdnál közelebb volt a Földhöz, és semmi köze nem volt az orosz meteorithoz.
Vágólapra másolva!

A kisbolygó magyar idő szerint 20.25 perckor volt a legközelebb a Földhöz, ekkor körülbelül 27 600 kilométernyire közelítette meg bolygónk felszínét. A legkisebb földközelség idején a kisbolygó az Indiai-óceán fölött, az indonéziai Szumátra szigetének térségében haladt. Sebessége a Föld közelében 28 100 kilométer/óra volt.

Sárneczky Krisztián, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársa az [origo]-nak pénteken este elmondta: a horvátországi Zadar mellől figyelik a kisbolygót, amely ugyan 1 magnitudóval halványabb a vártnál, de így is kitűnően lehet követni a távcsövekben, és az előre számított pályán halad.

A becslések szerint a 2012 DA14 körülbelül feleakkora, mint egy focipálya, átmérője 45-50 méter, tömege 130 ezer tonna. 1990 óta, amikor megkezdődtek a rendszeres kisbolygó-észlelések, a csillagászok még nem láttak ennyire közel a Földhöz ilyen méretű kisbolygót (pedig ez sem tartozik a nagyok közé).

Ennél is jóval kisebb, pár méteres lehetett az a test, amely pénteken kora reggel csapódott be Oroszországban, és mégis mintegy ezer ember sérülését okozta. Sárneczky korábban elmondta: teljesen kizárt, hogy az orosz meteoritnak köze van a kisbolygóhoz, mert más irányból jött. Ezt erősítette meg a NASA közleménye is, mely szerint az orosz meteorit pályája nagyon különbözött a 2012 DA14 aszteroidáétól. Ha egy ekkora test csapódna be, sokkal nagyobb pusztítást okozna (részletesen lásd korábbi cikkünkben).

A közelítés során a NASA radarvizsgálatokat végez, akárcsak legutóbb, a jóval nagyobb Apophis kisbolygó esetében, amelynek 2036-os becsapódását gyakorlatilag kizárták. Ami a 2012 DA14-et illeti: bolygónk hosszasan ható gravitációs hatása miatt az égitest pályája jelentősebben megváltozik, így a következő jelentősebb közelítésre csak 2019-ben kerül sor, de ennek pontos paramétereit majd csak az idei elhaladás után lehet meghatározni.

Az elhaladás során készült képek és videók például itt és itt láthatók majd elsőként.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről