Javulhat a mátrai Sípark áramellátása

Egy síelő csúszik a mátraszentistváni Síparkban, ahol már három kilométernyi kivilágított pályán lehet este is síelni
Vágólapra másolva!
A szükséges fejlesztésekkel két-három éven belül megszűnhetnek a rendszeres áramkimaradások a Felső-Mátrában, addig is az illetékesek több intézkedéssel javítják az elektromos vezetékek és a szolgáltatás biztonságát - tájékoztatta a térség legnagyobb fogyasztója, a mátraszentistváni Sípark médiareferense szerdán az MTI-t, az egyeztetést követően.
Vágólapra másolva!

Az ELMÜ/ÉMÁSZ automatizált, távvezérelhető eszközöket épít be hálózatába, így a többórás kimaradások néhány percesre csökkenhetnek, a térség erdejét gondozó Egererdő Zrt. pedig vállalja a vezetékeket veszélyeztető fák kivágását - közölte Erbeszkorn Tamás.

A keddi egyeztetésen, amelyet Balázs József (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője kezdeményezett, az áramszolgáltató, az erdészet, a Bükki Nemzeti Park, az önkormányzatok, illetve a térség legnagyobb fogyasztóinak képviselői vettek részt.

Balázs József elmondta: csak Mátraszentimre környékén 600 ott élőt, 2000 szállásférőhelyet, illetve 1700 hétvégi ház tulajdonosát érintik az ismétlődő áramszünetek. A Mátrában élők többsége az idegenforgalomból él, ezért alapvető kérdés az áramszolgáltatás biztonsága. Arról is szólt, amennyiben törvénymódosítás szükséges a kialakult helyzet megoldása érdekében, nyitott ennek kezdeményezésére.

Forrás: MTI/Komka Péter

Az idén 17 üzemzavarról kapott már bejelentést a szolgáltató; ezek közül hét esetben két óránál hosszabb ideig nem volt áram. Ez különösen a térség legnagyobb fogyasztóinál a síparknál és a bányafelszámolást végző Geofabert Zrt.-nél jelent nagy problémát. A sorozatos áramkimaradások miatt 20 százalékkal csökkent a sípark forgalma, a bányának pedig egy félórás áramszünet félnapos kiesést okoz, mert leállnak a bányaliftek. A szállásadók körében pedig a vendégek maradnak el.

Az áramszolgáltató képviselői elmondták, hogy a környék teljes elektromos hálózatának cseréje mintegy másfél milliárd forintos befektetést igényel. A nemzeti park, illetve az erdészet szerint az igazi megoldást a légvezetékek földkábellel történő kiváltása jelentené, mivel a vezetékeknek helyet adó nyiladékok szélesítése már túl nagy tájsebet jelentene a Mátrában.

Stuller András, Mátraszentimre polgármestere felajánlotta, hogy az első kilométernyi földkábel lefektetésének költségét vállalja a település, mivel az önkormányzat is lényegében az idegenforgalmi adóbevételre építhet. Az áramszolgáltató két-három éven belül hajthatja végre a szükséges fejlesztéseket a Mátrában.