A Vodafone-ra pályázik a kormány - Rossz hír a Telekomnak?

Vágólapra másolva!
A Vodafone magyar leányvállalatának megvásárlásán dolgozik az állam, értesült az Origo. A Vodafone-nál lenne racionális alapja az eladásnak, miközben a kormány mobilpiaci terjeszkedésre vonatkozó szándékai már jó ideje ismertek. Megkötött üzletről azonban nincs szó, és biztosat sem lehet állítani egy esetleges tranzakcióval kapcsolatban. A hír megjelenését követően nem sokkal a Vodafone hírlapi kacsának bélyegezte a cég eladásával kapcsolatos értesüléseket.
Vágólapra másolva!

Az Origo értesülései szerint a Vodafone-nál egyesek már tényként kezelik azt, hogy az állam tárgyalásokat folytat a vállalat megvásárlásáról. A telekomcsoport vezérigazgatója is járt hetekkel ezelőtt Magyarországon, de arról nincs konkrét információ, hogy mivel kapcsolatban folytatott egyeztetéseket Orbán Viktorral való találkozásán. Mindenesetre a brit gyökerű vállalat vezetői fehér hollónak számítanak Budapesten, csak nagyon ritkán látogatnak a méreteinél fogva csoportszinten nem jelentős magyar leányhoz.

A Vodafone jó ideje nem elégedett azzal, hogy a magyar piacon csak a harmadik legnagyobb szereplőnek számít, talán ezért is merül fel időről időre az egység eladási szándékával kapcsolatos találgatás. Az pedig köztudott, hogy az állam szeretne megjelenni a mobilpiacon, így talán nem is csoda, hogy egyesek a lehetséges tranzakcióra spekulálnak.

Bár a negyedik mobilcég egyre jobban húzódó indulása alapvetően kedvez a piac többi szereplőjének, így például a Magyar Telekomnak is, az állam továbbra is erős - vagy legalábbis a hírek alapján erősnek tűnő - mobilpiaci törekvései hosszabb távon negatív következményekkel járhatnak. Az állami szereplő lehetséges elindulása így várhatóan továbbra is egy potenciális kockázati faktorként fog a Magyar Telekom árfolyamára nehezedni.

"Suba János a Vodafone vállalati kommunikációs igazgatója hírlapi kacsának minősítette a hírt, amelynek sem racionális értelme sem valóságtartalma nincs."

A Magyar Telekom az Investor.hu-t kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.