Átlátszó a képernyő a jövő PC-jén

átlátszó pc
Vágólapra másolva!
Egy 3D-s virtuális térre nyíló átlátszó monitorral szerelték fel a Microsoft kísérleti számítógépét, amelyen az ablakokat és programokat puszta kézzel rakosgathatja a felhasználó.
Vágólapra másolva!

A szoftveróriás kísérleti részlege és a rangos amerikai műszaki egyetem, az MIT által közösen kifejlesztett számítógépet a kaliforniai TED konferencián mutatták be. A SpaceTop 3D újdonsága abban rejlik, hogy képernyője átlátszó, amire azért van szükség, mert a kezelését puszta kézzel lehet elvégezni, a rajta megjelenő virtuális térben.

A laptop és egy asztali gép keresztezésének tűnő gép monitorán az ablakok, vagy térhatású ábrák a térben jelennek meg, ezeket a felhasználó a képernyő mögött lévő kezeivel tudja kvázi megragadni. Gépelni hagyományos billentyűzeten keresztül lehet a SpaceTop 3D-n, ez azonban nem a képernyő előtt, hanem mögötte helyezkedik el - de a kijelző átlátszósága miatt így is láthatóak a gombokon lévő betűk.

c99-f99 3005-a100-rep video-v1 from Jinha Lee on Vimeo.

A felhasználó kézmozgását két kamera figyeli az átlátszó monitor mögött, egy harmadik kamera pedig a szemeket monitorozza, hogy a virtuális tárgyakat midnig a megfelelő szögből láttassa. A Wired technológiai lapnak Jinha Lee, az eszköz egyik fejlesztője elmondta, hogy a számítógépek esetében a parancssoros környezetről a grafikusra való átállás évtizedeket vett igénybe, ahogy az egér és billentyűzet helyett az érintőképernyős felületek használatának megjelenése is. A fejlesztőcsapat azt szeretné, ha a kezelőfelület következő forradalmára már nem kellene ilyen hosszú ideig várni.