Távol van még a román és a bolgár határnyitás

Vágólapra másolva!
Németország megvétózná, hogy Románia és Bulgária csatlakozzon a schengeni övezethez, mert nem kér a szociális menedéket kereső bevándorlókból - erről a német belügyminiszter nyilatkozott a BBC-nek.
Vágólapra másolva!

Románia visszakozott, és nem kér szavazást az Európai Unió belügyminisztereinek e heti tanácskozásán arról, hogy csatlakozhasson a schengeni övezethez. Németország ugyanis előre jelezte, hogy ellene szavazna a kísérletnek, mint ahogy Bulgária csatlakozását sem támogatná. "Semmi értelme, nem akarok odáig menni csak azért, hogy újból szembesüljünk Németország vétójával" - mondta Victor Ponta román miniszterelnök.

Hans-Peter Friedrich német belügyminiszter egyértelműen fogalmazott, amikor megindokolta a német álláspontot. Szerinte mindkét országnak többet kell tennie azért, hogy a bevándorlók ne élhessenek vissza a rendszer előnyeivel. "Nem probléma, ha az emberek dolgozni jönnek Németországba, erre törekszünk is Európában, de azt nem akarjuk, hogy csak a szociális biztonság miatt vándoroljanak be állampolgárok" - mondta a konzervatív német politikus a BBC-nek.

Románia és Bulgária a 2007-es uniós csatlakozás óta folyamatosan próbál bekerülni a teljesen szabad munkaerő-áramlást biztosító, a határellenőrzést lényegében megszüntető schengeni övezetbe. Korábban azonban már Hollandia is megakadályozta ezt a törekvést, arra hivatkozva, hogy a két országnak jobban fel kell lépnie a korrupció és a szervezett bűnözés ellen.