Továbbra is bővül az USA autópiaca

Vágólapra másolva!
Februárban 3,7 százalékkal emelkedett éves alapon az új autók értékesítése az Egyesült Államokban. Az utóbbi 12 hónapban így több mint 14,5 millió autót értékesítettek, és már 2011 júniusa óta folyamatosan növekedést mutat az új autó piac éves alapon. 
Vágólapra másolva!

A pénteken közzétett autóértékesítési adatok alapján 1,2 millió új autót adtak el februárban az Egyesült Államokban, ami a tavalyi év februári hónapjához képest 3,7 százalékos növekedést jelent.

Forrás: [origo]

A szezonálisan kiigazított adat alapján ez évesítve 15,38 milliós autóértékesítésnek felel meg. Bár 2011 június óta folyamatosan növekedést mutatnak a havi statisztikák, de a mostani 3,7 százalékos bővülésnél 2011 nyara óta csak egyszer volt gyengébb éves alapú változás, tavaly áprilisban 2,3 százalék.

Forrás: [origo]

Az utóbbi három évben az autó eladási statisztikák jó mutatták a gazdasági folyamatok alakulását. A 2009-es mélypont óta a 12 havi gördülő értékesítési adatok folyamatos növekedést mutatnak. Az autó értékesítések általában bizonytalan gazdasági környezetben visszaesnek, mert a lakosság a jövőbeli bizonytalanságok miatt inkább hajlamos elhalasztani az autóvásárlásait.

Forrás: [origo]

A Ford vezére elmondta a Wall Street Journal szerint, hogy az autóipari folyamatok biztatóak, az alacsony kamatkörnyezet, a piacra kerülő új modellek és az utóbbi években "felgyülemlett" kereslet realizálódása támogatják a piacot. Ezzel szemben az Egyesült Államok költségvetési problémáinak hatása csak visszafogottan lehet negatív. Az ügy jelen állása szerint fél százalékponttal vetheti vissza az ország gazdasági bővülését a tervezett megszorítások megvalósítása.

A Volkswagen amerikai egységének vezetője úgy látja, hogy a várható adóemelések miatt az értékesítések terén a következő időszakban tovább mérséklődhet a növekedési dinamika. A vezér az idei évre 15,1 millió autó értékesítésével számol, ezzel ő az egyik legpesszimistább az iparági szereplők közül.

Forrás: [origo]