Washingtonnak sem tetszik az alkotmánymódosítás

Vágólapra másolva!
Az Európa Tanács főtitkára után az amerikai külügyi szóvivő is arra figyelmeztetett, hogy a tervezett magyar alkotmánymódosítás veszélyeztetheti az intézményi függetlenséget, valamint a demokratikus kormányzáshoz szükséges fékeket és az egyensúlyokat.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok osztja az Európa Tanács aggodalmát az előterjesztett magyar alkotmánymódosítással kapcsolatban - hangsúlyozta közleményében Victoria Nuland amerikai külügyi szóvivő. "Ezek a módosítások közelebbi vizsgálatot és a tudatosabb megfontolást érdemelnek, mert veszélyeztethetik az intézményi függetlenséget, valamint a fékeket és az egyensúlyokat, amelyek a demokratikus kormányzást fémjelzik" - hangzott a washingtoni közlemény.

"Az Egyesült Államok arra ösztönzi Magyarország kormányát és parlamentjét, biztosítsa, hogy az alkotmánymódosítások mérlegelésének folyamata tiszteletben tartsa a jogállamiságot és a bírósági felülvizsgálatot, nyitott legyen az egész magyar társadalom más érintettjeinek nézeteire, valamint hogy továbbra is fogékony legyen az Európa Tanács Velencei Bizottságának szakértelmére" - állt az amerikai külügyminisztérium szóvivője által kiadott kommünikében.

Egy nappal korábban az Európa Tanács főtitkára, Thorbjorn Jagland Kövér Lászlóhoz, az Országgyűlés elnökéhez és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyetteshez, közigazgatási és igazságügyi miniszterhez fordult, és felszólította őket, hogy vessék latba befolyásukat az alaptörvény jövő hétfőre tervezett módosításának elhalasztása céljából, annak érdekében, hogy több idő maradjon a javasolt módosítások megtárgyalására.

Az ET-nek azzal kapcsolatban vannak aggályai, hogy a módosításokat össze lehet-e egyeztetni a jogállamiság elvével - mondta Thorbjorn Jagland. Kifejtette: az Alkotmánybíróság által megsemmisített átmeneti rendelkezések újbóli bevezetésének szándéka azt a benyomást kelti, mintha a kormány a kétharmados parlamenti többségére támaszkodva felül akarná bírálni az Alkotmánybíróságot, ami " veszélyeztetheti a hatalmi ágak szétválasztásának elvét egy demokráciában".