Tiltott étrendkiegészítőkre figyelmeztet az ÁNTSZ

Vágólapra másolva!
Tiltott összetevőt tartalmazó étrend-kiegészítő készítményre hívja fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Az egyik, gyors fogyást ígérő készítmény összetevői között megtalálható Hoodia gordonii nevű növényi komponens az Európai Unióban új élelmiszernek tekintendő, amely közösségi szintű engedélyezés hiányában a fogyasztók egészségét veszélyeztetheti, emiatt nem forgalmazható.
Vágólapra másolva!

Az ÁNTSZ MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a növényből készített étrend-kiegészítőt a forgalmazó bejelentette az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézethez (OÉTI), azonban a dokumentáció vizsgálata során kiderült, hogy az egyik összetevőt tilos felhasználni az Európai Unió területén.

Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban több olyan lakossági panasz is érkezett, melyekben egyes étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos problémákat jeleztek a vásárlók. A termékek közös jellemzője, hogy azokat külföldön bejegyzett honlapokról lehet megrendelni, forgalmazásukat - a hazai szabályokat megkerülve - nem jelentették be.

Az ÁNTSZ közleménye szerint további problémát jelent, ha egy termékről tudható, hogy az tiltott összetevőt tartalmaz, melyek közül visszatérő problémát okoz például a Hoodia gordonii növényi komponens. Internetes weblapokon hozzáférhető a Hoodia p57 megnevezésű, gyors fogyást ígérő étrend-kiegészítő készítmény. Ezt ugyan a forgalmazó bejelentette az OÉTI-hez, de a dokumentáció értékelése során megállapították, hogy összetevői között megtalálható a Hoodia gordonii, amely az Európai Unióban új élelmiszernek tekintendő, közösségi szintű engedélyezés hiányában a fogyasztók egészségét veszélyeztetheti, emiatt nem forgalmazható.

Magyarországon - igazodva az uniós szabályokhoz - az étrend-kiegészítő készítményeket legkésőbb a termék első forgalomba hozatalakor kötelező bejelenteni az OÉTI-nél. A bejelentést követően az intézet a készítményt nyilvántartásba veszi, és az adott készítmény tudományos értékelését is elvégzi. A bejelentett étrend-kiegészítő készítmények hatósági ellenőrzését azonban a megyei/fővárosi kormányhivatalok járási/kerületi intézetei végzik, ugyanakkor az egészségügyi hatóságnak nincs jogszabályi lehetősége arra, hogy külföldi honlapokról megrendelhető termékekkel kapcsolatban eljárjon.

Az ÁNTSZ felhívja a figyelmet arra, hogy a nem ellenőrzött forrásból beszerzett, ismeretlen eredetű és összetételű "csodaszerek"" közegészségügyi kockázatát nem lehet megítélni, így azok veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét. A készítményeket gyakran olyan weblapokon hirdetik, ahol a forgalmazóra vonatkozó információkat nem tüntetik fel, a weblap üzemeltetője sokszor egy harmadik országban van bejegyezve, ezért hatáskör és illetékesség hiányában az egészségügyi hatóságnak nem áll módjában eljárást lefolytatni a forgalmazóval szemben.

A tisztiorvosi szolgálat szerint gyanús lehet, ha a weboldalon hirdetett készítmény előállítóját, illetve magyarországi forgalmazóját, bejelentőjét nem lehet nyomon követni, ha a hirdető neve, székhelye, a kapcsolattartásra, elérhetőségre vonatkozó adatok egyértelműen nem azonosíthatók. Továbbá fontos, hogy legyen a termékhez magyar nyelvű tájékoztató.

Az étrend-kiegészítőkről további információk találhatók az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet honlapján:

általános információk: http://www.oeti.hu/?m1id=1&m2id=124
bejelentett étrend-kiegészítők listája: http://www.oeti.hu/download/etrendabc.pdf
alkalmazásra nem javasolt gyógynövények listája: http://www.oeti.hu/?m1id=1&m2id=54

Vegyem? Ne vegyem? Egyem? Ne egyem? Étrend-kiegészítők és hatóanyagaik - Mi az igazság?
http://www.oeti.hu/download/etrend-kiegeszitok_es_hatoanyagaik_nyomtatvany.pdf