Adót vet ki a kilógó kirakatokra az V. kerület

Vágólapra másolva!
Négyzetmétereneként havonta tízezer forintot kellene fizetniük az üzlettulajdonosoknak, akiknek kizárólag a polgármester adhatna kedvezményt.
Vágólapra másolva!

Havonta csaknem tízezer forint adót vetne ki a kiemeltnek számító belvárosi utcák kirakatainak négyzetméterére a budapesti V. kerületi önkormányzat - írja a Népszabadság. A lap szerint az üzlettulajdonosoknak így havonta akár százezer forintnál is többet kellene fizetniük a vitrinek, illetve üveges üzletportálok után. Fizetniük kell mások mellett a portrérajzolóknak, a vendéglői terasztulajdonosoknak, filmforgatóknak is.

A lap szerint egyedi elbírálás alapján akár 90 százalékos kedvezményt is kaphatnak arra érdemesek az adóból Rogán Antal polgármester döntése alapján.

A kerület jegyzője, Rónaszéki László a jogszabályi változásokkal indokolja a rendeletalkotást. Az idén hatályba lépő önkormányzati törvény megszüntette a főváros keretszabályozási jogát, így minden kerület önállóan alkothat rendelete.

A rendelettervezetet, az észrevételek feldolgozása után, várhatóan áprilisban terjesztik a testület elé.

Rogán Antal a Népszabadság cikkére közleményben reagált. Ebben azt írja, hogy a kirakatok után semmilyen adót nem kell fizetni a Belvárosban. 1995 óta benne van a közterület használati rendeletben, hogy csak azok az üvegportálok kötelesek közterülethasználati díjat fizetni, amelyek több mint 10 centiméterrel kilógnak a fal síkjából. Az ilyen kirakatból a közlemény szerint kevesebb, mint tíz van a kerületben.