Megkezdődött a hajózási szezon a Balatonon

Vágólapra másolva!
Befutott az első hajó Balatonfüredre. Az idén a siófoki és tihanyi kikötőt újítják fel, és két gyorshajót állítanak szolgálatba a Balatonon.
Vágólapra másolva!

A balatoni hajózási szezont hagyományosan az első hajó Balatonfüredre való érkezése nyitja meg: szombaton a Szigliget futott be Siófokról. Szigliget vára díszlövéssel köszöntötte az eseményt.
A siófoki kikötő keleti részében 200 méteren új mólót építenek, valamint három félkör alakú pihenőhelyet létesítenek. Tihanyban az idén teljesen megújul az úgynevezett öregkikötő, új díszkivilágítást, közműveket és burkolatot kap, a két települést és Balatonfüredet pedig két 25 személyes gyorshajó köti össze. Ezek a beruházások összesen mintegy háromszázmillió forintba kerülnek. Ha a két új hajó népszerű lesz, a Balaton más részein is használják majd őket.

A balatonfüredi polgármester örült annak, hogy magas a tó vízszintje, és reméli, hogy a szezont a 110 centiméteres legmagasabb szabályozási szinttel kezdhetik.

A balatoni hajók április végégéig péntektől vasárnapig közlekednek, hét közben a nagyobb kikötőkben sétahajók várják az utasokat, május elsejétől pedig megindul a menetrend szerinti hajózás. A januári nyolcszázalékos után nem tervez újabb áremelést a Magyar Hajózási Zrt.