Nemes babér

Vágólapra másolva!
A babérlevél sokoldalú fűszer- és gyógynövény, a görögök sportolóikat, hadvezéreiket koronázták vele, a delphoi jósnők ettől álltak be, sőt, ismerünk babérlegeléstől kóválygó lovakat is. A krumplifőzelék elengedhetetlen fűszere, amit középkorban a pestis ellen is használtak. A nemes babér, avagy a babérlevél.
Vágólapra másolva!

Forrás: Northfoto
Forrás: Northfoto

A babér (Laurus nobilis) a babérfélék családjába tartozik, egy örökzöld fáról származik, amely akár 15 méter magasra is megnő, termesztve viszont a metszés miatt inkább bokorra hasonlít. Sárgásfehér virágai vannak, ezekből kékesfekete bogyók érnek, amit likőrökhöz, kenőcsökhöz használnak. A leveleket kézzel gyűjtik, majd szárítják. Frissen bódító, ellenállhatatlanul illatos, Olaszországban testközelről is megtapasztalhatják egy babérliget hatását. Eredetileg Kis-Ázsiából származik, ma már a mediterrán országokban és az Egyesült Államokban is termesztik.

Fontos szerepe van az ókori mitológiában, a becsület egyik szimbóluma, úgy gondolták, véd a mennydörgéssel és a villámlással szemben, babérkoszorúval koronázták meg a görögök és a rómaiak kiváló a költőiket, hadvezéreiket, valamint az olimpikonokat is babérkoszorúval jutalmazták. A görögök szent növénye volt, amit Apolló istennek szenteltek, a delphoi jósdában a jövendőmondó a jóslat előtt babérlevelet evett. Mivel nagy mennyiségben kábító hatású, a transzba esett papnő ebben az állapotban mondta jóslatait. A keresztény ikonográfiában a győzelmet jelképezi. A középkorban népszerű gyógy- és fűszernövény volt, gyomorbántalmak mellett a pestis ellen is használták.

Gyógyhatás

A babérból készült esszenciákat, kivonatokat általában külsőleg, kenőcs formájában használják reumás panaszokra, rándulások és zúzódások gyógyítására. Csecsemőknél külsőleg alkalmazva csökkenti a hasfájást, ezen kívül antibakteriális határú. A friss levelek sok C- és A-vitamint tartalmaznak, és olyan ásványi anyagokat, mint réz, kálium, kalcium, mangán, vas, cink és magnézium. Étvágyserkentő, vizelethajtó hatású, enyhíti a puffadást, a babérból készült illóolajat pedig megfázás, influenza és bronchitis esetén is ajánlják.

Mihez illik?

A babér kicsit fás, fanyar, enyhén kesernyés, mégis friss, citrusos, összetett karakterű fűszer. Nem csak szárítva, hanem frissen is felhasználhatják, úgy erősebb, aromásabb íze van. A babért könnyen nevelgethetik az ablakban, nagyon szép és hasznos növény, érdemes beszerezni - már csak azért is, mert frissen csak nagy szerencsével lehet hozzájutni. A krumplifőzelék vagy bármilyen korhely leves, savanyúkáposztás étel elképzelhetetlen nélküle, de nagyon jól illik halhoz, tenger gyümölcseihez, vadakhoz, nyelvhez és tüdőhöz, vagy a sonka, bab és a lencse főzővizébe. Raguk, mártások, levesek fűszere, különösen jól illik savanyúságokhoz. Nem szabad túladagolni, mert bár ártalmatlan levélnek néz ki, de nagyon karakteres tud lenni.

Főzés végén szedjék ki az ételből, mert legalább olyan rossz meglepetésszerűen ráharapni, mint a szegfűszegre vagy egy darab fahéjra, bár ez hozzátartozik a krumplifőzelék-élményhez.

Receptek babérlevéllel: