Vágólapra másolva!
Negyvenezer szatmári karóba húzását emlegette többek közt Dan Gavrilescu, a román harmadosztályú Szatmárnémeti Olimpia focistája a helyi polgármester, Dorel Coica Facebook-oldalán - írta a Frissujsag.ro című portál. Egyelőre kérdés, milyen következményei lesznek az esetnek.

"Ha élne Vlad Tepes, akkor negyvenezer szatmárit húzna karóba" - írta a közösségi oldalra Gavrilescu. "Gázt engednék rátok, és lágerbe küldenélek! Nem volt elég nektek, hogy évekig iga alatt tartottatok?"

A bejegyzések miatt Kereskényi Gábor, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordult.

"Szatmárnémetiben a város által finanszírozott labdarúgó-egyesület egyik sportolója a Facebook közösségi oldalon, a polgármester hivatalos oldalán több magyarellenes hozzászólást tett közzé, amely sértő és gyűlölködést gerjeszt a magyar ajkú szatmári lakosság irányába" - olvasható az RMDSZ hivatalos oldalán. "Ebben az esetben egy olyan sportolóról van szó, aki a fizetését azoknak az adólejeiből is kapja, akiket nem igazán szívlel. Nagyon fontos, hogy fellépjünk ezen megnyilvánulások ellen, hiszen ezek az ultranacionalista felhangok újhajnalukat élik."

Kereskényi az ügy kivizsgálására kérte a klubot, amelynek igazgatótanácsa pénteken ül össze, és hétfőn közli majd a döntését a játékossal. Dan Babut, az egyesület elnöke a Frissújságnak elmondta, nem kellene asszociálni az Olimpia FC-vel Gavrilescu megnyilvánulását, ugyanis azt nem a klub honlapján és nem a sajtóban tette, hanem a magánvéleményét fejtette ki egy közösségi oldalon.

A lap hozzátette: Gavrilescu egy éve a csapat edzőtáborában megverte az egyik ifijátékost, Ritli Rault. Rövid időre kizárták Gavrilescut a keretből, majd a nyáron elküldték a Turnu Severintől is, akkor fogadta vissza az Olimpia.

"Új szerződést írt alá, vagyis új belső szabályzatot fogadott el ezáltal, és a tavalyi ügye elévült. Figyelembe vehető, de nem összeköthető a két ügy, vagyis ebben az esetben tiszta lappal indul a tárgyaláson Gavrilescu ügye. Ha ezek után idén még elkövet bármilyen vétséget, kizárható a keretből" - mondta Babut a Frissujsag.ro-nak.