Íme, ide fektetnek be a milliárdosok

Vágólapra másolva!
Nem unatkoztak a nagy befektetési alapok az elmúlt negyedévekben, több nagyobb vállalatban is jelentős tulajdoni hányadokat szereztek. A nagyok a JC Penney, a Lexmark, a Halcon, a Carrizo és a Zhongpin részvényeibe fektettek. Bár érdemes lehet nyomon követni, hogy a sikeres portfólió menedzserek miben látnak fantáziát, azért vakon nem érdemes követni döntéseiket. Hibázni ugyanis még a legjobbak is tudnak, ezért kell kiemelt figyelemmel lenni a kockázatok kezelésére.
Vágólapra másolva!

Nem voltak restek a nagy befektetési alapok az előző negyedévben sem, mikor nagy tőzsdei cégek részvényvásárlásairól volt szó. Olyan vállalatok papírjai kerültek nagy számban a befektetési alapokhoz, mint a JC Penney, vagy akár a Lexmark. A vevők pedig szintén nem akárkik voltak, elég csak megemlíteni Andew Feldsteint, vagy akár Soros Györgyöt. Íme, öt olyan részvény, mely felkeltette a nagy hedge fund menedzserek érdeklődését.

Míg a JC Penney úgy tűnik, hogy nem tud felállni a padlóról, és a befektetők is inkább elfordulni látszanak a cégtől, addig Soros György, közel 17 millió részvényt vásárolt az előző negyedévben, amiről korábban az Investor.hu-n is olvashattak.

3,6 millió részvényt, a Lexmark tulajdonrészének 5,6 százalékát szerezte meg a Blue Mountain Capital Management az elmúlt negyedévben. Nem tekinthető azonban meglepőnek a nagy tranzakció, a Lexmark jól teljesítetett az első negyedévben, a főbb eredmények meghaladták a várakozásokat, így akár indokolt is lehet minél nagyobb részesedés elérése a cégben.

Tovább növelte részesedését Ken Griffin, a Citadel Investment Group vezére a Halconban. A Marketwatch szakértői azonban aggályaikat fejezték ki a befektetéssel kapcsolatban, mint hangsúlyozzák bár a vállalat előretekintő P/E rátája csupán 9-es, a kedvezőtlen termékszerkezet miatt érdemesebb lehet olyan vállalatokba fektetni, melyek nagyobb hangsúlyt helyeznek a palagázra, így a Continental, vagy a Kodiak részvényeibe.

Nem a Halcon részvényei voltak a Citadel legutóbbi negyedévének nagy bevásárlása, közel 1,9 millió részvény felett szerzett tulajdonjogot a Halconhoz hasonló iparágban tevékenykedő Carrizoban is. A Carrizo pedig jobb eredményeket ér el, mint a szektortársa, 51 százalékkal tudta növelni nyereségét 2012-ben az előző időszakhoz képest. A gördülő és 12 havi előretekintő P/E ráták pedig a vállalattal szembeni optimizmust jelzik előre, írják a Marketwatch szakértői.

A lista végén szerepel a Zhongpin, az élelmiszeripari cég, melyben a Brian Taylor vezette Pine River Capital Management szerzett 3,3 millió részvény felett tulajdonjogot. A Zhongpinbe való befektetés pikantériáját az adhatja, hogy a cég lehetséges felvásárlási célpont több befektető számára is, és a várható felvásárlási ár jelenleg meghaladja az aktuális piaci árfolyamot.