Beköszönthet az olcsó nyersanyagok kora

Vágólapra másolva!
Nincs már meg az árupiacokban az erő ahhoz, hogy tovább emelkedjenek az árak, a Morgan Stanley elemzője szerint. Így véget érhet az elmúlt évtized során többször tapasztalt nagy árnövekedési hullám. A szakértő a feltörekvő országok csökkenő kereslete miatt pesszimista az árucikkekkel kapcsolatban, ugyanis véleménye szerint ezekben az országokban is egyre hatékonyabban fognak termelni, ami kisebb nyersanyagéhséget jelent majd.
Vágólapra másolva!

Vége az elmúlt években tapasztalt nyersanyagiaci ralinak a Morgan Stanley feltörekvő piaci stratégája, Ruchir Sharma szerint. Az elemző a Kínában tapasztalható gazdasági lassulás miatt pesszimista a legnépszerűbb árupiaci termékekkel kapcsolatban.

Hiszen a gyengébb kínai növekedés az egész világgazdaságra negatív hatással van, és bár lehetnek rövid ideig tartó megpattanások az árakban, mint például múlt hét pénteken a WTI olajárban. Az elmúlt pár hónap árupiaci mozgásai azonban azt sugallják, hogy vége az előző évtized emelkedő trendjének.

Például az ausztrál gazdaság már nehézségekkel is küszködik, mivel az ország eléggé kitett a nyersanyagszektornak, valamint igen nagymértékben függ a kínai kereslettől - véli a szakember.

A 2000-2011 közötti időszakban az olajár soha nem látott csúcsokig menetelt, Sharma szerint pedig lehet, hogy most már elértük a keresleti csúcsot ahonnan már csak visszaesés jöhet. Ezt azzal indokolja, hogy a feltörekvő országok is egyre inkább energiahatékonyságuk növelésére figyelnek oda. Emellett a környezetvédelem is nagyobb hangsúlyt kap ezekben az országokban, például Kínában nagy erőkkel dolgoznak elektromos autók gyártásán, jóllehet még továbbra is folytatódik a szénerőművek építése is.

A WTI nyersolaj árfolyama (dollár/hordó)

Forrás: [origo]

Azt azonban el lehet mondani, hogy az alapvető nyersanyagok kimerülésétől már nem kell félni, állítja Sharma. A magas árak rengeteg befektetendő pénzt vonzottak a nyersanyagok kitermelésébe is, ezzel növelve a kínálatot, hosszabb távon pedig éppen emiatt csökkentve az árak emelkedését.

Az elmúlt évtized során az energia és nyersanyagszektorba áramló tőkebefektetések - ami csaknem az összes nem mezőgazdasági árucikket magában foglalja - bődületes mértékű 600 százalékos növekedést mutattak, míg az egyéb szektorok "csak" 200 százalékos bővülést értek el.