Kizsákmányolással vádolják a Ryanairt

Michael O'Leary a Ryanair olcsó légitársaság vezére, fapados, sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Egy volt légiutas-kísérő kitálalt, milyenek a munkaviszonyok az ír fapados légitársaságnál, egy brit képviselő pedig a parlament alsóháza elé vitte a panaszát. A Ryanair meglepődött, és tagadja a vádakat.
Vágólapra másolva!

Sophie Growcoot a Crewlink alkalmazásában állt, amely a Ryanair számára közvetít munkaerőt. Állítása szerint arra kényszerítették, hogy három hónapos fizetés nélküli szabadságra menjen, ezalatt pedig nem kereshetett más állást - írja az Independent.

A nő azt is szóvá tette, hogy 350 fontot (120 ezer forintot) kellett fizetnie az egyenruhájáért, és 1800 fontot (620 ezer forintot) egy biztonsági tanfolyamért. Csak a levegőben töltött órák után kapott fizetést, a repülés előtti eligazítás idejére, a két járat között földön töltött időre vagy a késésekre viszont nem. Fizetése egy órára 13,07 font (4500 forint) volt, három éve változatlan.

Growcoot állítása szerint hetente négy napra fizették, de az ötödik napon készenlétben kellett állnia, hogy értesítés esetén 1 órán belül szolgálatra jelentkezzen. Elmesélte, hogy egy alkalommal hajnal 4-kor hívták fel, hogy egy Liverpoolból Dublinba tartó járaton dolgozzon. Tíz fontot fizetett a taxira, hogy kijusson a repülőtérre, de amikor megjelent, mégsem volt szükség a munkájára, mert olyan kevés utas volt a gépen. Hazaküldték fizetés vagy bocsánatkérés nélkül.

Fotó: Mudra László [origo]
Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója

A légiutas-kísérő esetét felkarolta egy parlamenti képviselő is. Luciana Berger, aki Liverpool Wavertree választókerületét képviseli, az alsóházban azzal vádolta a légitársaságot - amely nemrég jelentette be, hogy éves profitja közel 503 millió euró (147 milliárd forint) volt -, hogy könyörtelenül kizsákmányolja alkalmazottait. "Hogy gondolhatja Michael O'Leary [vezérigazgató], hogy tisztességes vagy elfogadható, hogy vállalata a Sophie-hoz hasonlóan kizsákmányolt személyzet hátán nyerészkedik?" - tette fel a kérdést a képviselő.

Growcoot az Independentnek elmondta, hogy "elcsábították", hogy aláírja a szerződést a Crewlinkkel. "Tényleg nagyon izgatott voltam eleinte, hogy csatlakozhatok a Ryanair személyzetéhez, de totális rémálom volt" - mondta a nő.

A Ryanair szóvivője szerin a társaságot meglepte Berger képviselő felszólalása a parlamentben, hiszen a szóban forgó személyt nem a Ryanair, hanem a Crewlink alkalmazza. A Crewlink tagadta a vádakat, például, hogy a légiutas-kísérő fizetett volna a tanfolyamért. "Growcoot kisasszony elolvasta, megértette, elfogadta és aláírta a szerződését, mielőtt elkezdett volna dolgozni" - idézi a cég közleményét a Telegraph.