Bajban lehetnek az Apple partnerei

Vágólapra másolva!
Egyre aggasztóbb a Foxconn számára az Apple-től való minél nagyobb függés, melynek csökkenése érdekében új vevők után nézne az ázsiai cég. A Foxconn továbbá olyan új területekre is betörne, mint például az okostelefonokra fejlesztett alkalmazások piaca, melynek érdekében tömegével veszi fel a szoftverfejlesztőket.
Vágólapra másolva!

Egyre jobban aggasztja a Foxconnt az Apple gyengélkedése, a vállalat egyik meg nem nevezett vezetője ugyanis kijelentette a Wall Street Journal szerint, a Foxconnak égető szüksége van arra, hogy gyorsan bővítse vevőkörét. Egyik legnagyobb vevője, az Apple ugyanis nem teljesít jól az utóbbi időben, az előző negyedévben például 10 év után először számolt be a nettó nyereségének csökkenéséről, az előző év azonos időszakához képest, mely az ázsiai cég felé küldött megrendeléseiben is megnyilvánul.

Mivel a Foxconn árbevételének elemzői becslések szerint közel 50 százaléka származik az Apple-től, így nem véletlen, hogy sürgősen diverzifikálnák értékesítési tevékenységüket. Míg a Foxconn árbevétele 2010-ben 53 százalékkal bővült, addig tavaly már csak 13 százalékos növekedést értek el. Bár a vállalat fontosabb partnerei felé (HP, Sony, Nokia) történő értékesítés szintén lassul, abban az elemzők is egyetértenek, hogy az Apple iránti magas kitettség, valamint az amerikai cég gyengélkedése miatt kulcsfontosságú a mihamarabbi diverzifikáció.

Kulcsterület lehet a Foxconn számára, hogy fontos tartalomszolgáltatóként is megjelenjen az általuk összeszerelt termékek piacán. A vállalat pedig egyre több szoftverfejlesztőt alkalmaz a Wall Street Journal szerint, akik különféle alkalmazásokat fejlesztenek mobiltelefonokra, ám az ezzel kapcsolatos befektetéseinek összegét már nem tárták fel a vállalatnál.

Az Apple árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]