Megépül a menekülttábor Vámosszabadin

Vágólapra másolva!
A rendkívüli migrációs helyzetre tekintettel a kormány döntött az intézmény kialakításáról - mondta bevándorlási hivatal a Kisalföldnek. A vámosszabadiak kedden újabb tiltakozó akciót tartottak a menekülttábor megnyitásának terve miatt.
Vágólapra másolva!

A kormány úgy döntött, hogy megépül a menekülttábor Vámosszabadin - írja a Kisalföld online kiadása. A lapnak a bevándorlási hivatal azt mondta: a rendkívüli migrációs helyzetre tekintettel a kormány döntött az intézmény kialakításáról. A munkálatok, átalakítások befejezése után, akár néhány héten belül kezdődhet a beköltözés.

A település képviselőtestülete korábban arra kérte a kormányt, hogy álljon el a település határába tervezett menekülttábor tervétől, és a végső döntés meghozatalakor mérlegelje az elgondolás megvalósulása esetén "a térséget sújtó aránytalanul nagy károkat és kevesebb negatív hatással járó helyen jelölje ki a befogadó állomás helyét".

A képviselőtestület szerint Vámosszabadi lakossága tíz év alatt a felével nőtt, ennek fő oka a közeli Győrben munkát vállaló, "biztos egzisztenciával rendelkező középosztály" beköltözése, ugyanakkor "a lakosság egységesen elutasítja a kialakítandó menekülttábor létesítésének tervét arra hivatkozva, hogy a menekültek fokozott kockázatot jelentenek a családok biztonságérzetére".

A Kisalföld szerdán arról írt, hogy civil demonstrálók kedden nem engedték be a leendő menekülttábor területére azokat a vállalkozókat, akiket a bevándorlási hivatal keresett meg, hogy terepszemle után árajánlatot adjanak. A vámosszabadiak megálltak a kapuban, és polgári engedetlenséget bejelentve úgy döntöttek, hogy megakadályozzák a terepszemlét. A meghívott vállalkozók végül elálltak szándékuktól, maguktól hagyták el a helyszínt. A lap szerint pénteken újabb demonstrációt tartanak a településen: délután háromtól a megyeháza előtt gyalogos tüntetésre készülnek.