Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Jogtalanul hallgattak ki egy autista lányt

Vágólapra másolva!
Az ombudsman szerint megsértették az autista lány jogait, amikor kihallgatták egy hozzátartozójának ügyében.
Vágólapra másolva!

Az ombudsman szerint az intézkedő rendőrök megsértették a jogbiztonság követelményét és az emberi méltósághoz való jogot azzal, hogy kihallgattak egy autista tanút, tekintet nélkül az állapotára és hozzátartozójának tiltakozására. Szabó Máté az országos rendőrfőkapitány intézkedését kérte - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön.

A közlemény szerint egy nagykorú autista lány anyja fordult az alapjogi biztoshoz, miután egy büntetőeljárásban az eljáró rendőrök az adott bűncselekménnyel összefüggő kérdéseket tettek fel a lányának egy hozzátartozójával kapcsolatban.

Az anya felhívta a rendőrök figyelmét arra, hogy az autizmus olyan veleszületett fejlődési zavar, amely nehézséget okoz a kapcsolatteremtésben, a kommunikációban. A rendőrök ennek ellenére kihallgatták a lányt, és nem figyelmeztették arra sem, hogy hozzátartozóként nem köteles vallomást tenni. A nő méltánytalannak érezte a gondnokság alatt nem álló, de autista lányával szembeni intézkedést.

A közleményben felidézték: a rendőrségről szóló törvény szerint a rendőrök a feladatuk ellátásakor bárkihez kérdést intézhetnek, a válaszadási kötelezettség azonban nem korlátlan, egyes, mentességre okot adó körülmények esetén a felvilágosítás megtagadható. Így nem hallgatható ki tanúként az, akitől a testi vagy szellemi állapota miatt nyilvánvalóan nem várható helyes vallomás.

Az alapvető jogok biztosa megállapította: a rendőrök eljárása nem volt összeegyeztethető a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság követelményével és az emberi méltósághoz való joggal.

Szabó Máté a hasonló esetek elkerülése érdekében arra kérte az országos rendőrfőkapitányt, hogy hívja fel az állomány figyelmét a büntetőeljárásról szóló törvényben foglaltak alkalmazásának garanciális jelentőségére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről