Káros a köldökzsinór azonnali elvágása

Vágólapra másolva!
Az egészséges újszülöttek kisebb eséllyel lesznek vashiányosak, ha a köldökzsinórt nem vágják el rögtön a születés után - erősítette meg a korábbi feltételezést egy új metaelemzés.
Vágólapra másolva!

A nyugati országokban többnyire az a rutin eljárás, hogy a köldökzsinórt a baba világrajövetele után egy percen belül elvágják. Ezáltal azonban csökken a méhlepényből az újszülöttbe jutó, vasban gazdag vér “búcsúadagja”. Ugyanakkor a köldökzsinór késleltetett átvágása kismértékben növelheti a besárgulás kockázatát. A WHO ezért jelenleg azt ajánlja, hogy a születés és a köldökzsinór-átvágás között egy-három perc teljen el.

A Cochrane Collaboration egy egészségügyi szakértőkből álló nemzetközi csoport, amely rendszeresen készít szisztematikus, objektív áttekintéseket különböző orvosi beavatkozások hatékonyságáról. Az eredményeket "Cochrane Reviews" címszó alatt a The Cochrane Library nevű adatbázisban közlik, amely a metaelemzések legrangosabb, mérvadónak tekintett gyűjteménye.

A késői elvágás csökkenti a baba vashiányosságának kockázatát

A köldökzsinór-átvágásra vonatkozó meta-elemzésben 15, összesen 3911 anya-újszülött páros részvételével végzett vizsgálat eredményeit tekintették át, külön-külön vizsgálva az anyák és az újszülöttek egészségi állapotára vonatkozó adatokat. A vasszintre a vér hemoglobin-koncentrációjából következtettek.

Míg a köldökzsinór késleltetett átvágása nem befolyásolta az anya vérveszteségét és hemoglobin-szintjét, az újszülötteknél számos mutató kedvezőbben alakult. A születés utáni első két napban magasabb volt a babák hemoglobin-koncentrációja, és három és hat hónapos koruk között kisebb eséllyel voltak vashiányosak. Az optimális vaskoncentráció elengedhetetlen az idegrendszer normális fejlődéséhez, ezért a születés utáni hónapokban különösen fontos a vashiány megelőzése és szükség esetén kezelése.

A késleltetett átvágás csekély mértékben növelte annak az esélyét, hogy a babát besárgulás miatt fototerápiával kezelni kell. A szerzők szerint a fenti előny mellett ezt a - kismértékű - kockázatnövekedést is mérlegelni kell.

Koraszülötteknél is előnyös a köldökzsinór késleltetett elvágása

Ebben az összefoglalóban időre született csecsemők adatait dolgozták fel. Egy korábbi, szintén a Cochrane Collaboration által végzett elemzés szerint azonban a késői köldökzsinór-átvágásnak koraszülöttek esetében is előnyös hatása lehet.