Újabb kellemes hírről számoltak be a Mol tulajdonosai

Vágólapra másolva!
Sikeres üzemfejlesztést hajtott végre a Dana Gas és az anyavállalata, a Crescent Petroleum az Irak kurdisztáni Khor Mor mezőn. A közös munka eredményeként megkezdte működését egy évi 900 tonna kapacitásra képes LPG üzem, amitől az árbevétel további növekedését várják a régióban. Ez a hír pozitív lehet áttételesen a Mol számára is, hiszen a Dana Gas pénzügyi helyzetének javulása esetén csökken az esélye a Mol részvények eladásának.
Vágólapra másolva!

Jó hírről számolt be ma a Mol két nagytulajdonosa, a problémás Dana Gas és a Crescent Petroleum. A társaságok az Irak kurdisztáni régiójában lévő Khor Mor mezőn egy üzemfejlesztést hajtottak végre 15 millió dollárért, ami után évi 900 tonna kapacitású LPG üzem végezheti a termelőmunkát. A fejlesztésektől azt várják az érintett cégek, hogy növekszik majd az árbevétel.

Mindkét vállalat a jelentős befektetőnek számít a Mol esetében, a Dana Gas 1,4 százalékos, míg a Crescent Petroleum 3 százalékos pakkal rendelkezik. A társaságok pénzügyi helyzetének alakulása fontos a Mol szempontjából is. Erre jól mutat rá, hogy idén februárban a Dana Gas egy gyorsított könyvépítéses eljárás során 1,675 millió Mol részvényt adott el az akkori árhoz képest 5,5 százalékos diszkont mellett.

forrás: Investor.hu

A részvények ilyen gyors értékesítésére azért került sor, mert a Dana Gas nehéz pénzügyi helyzetbe került a közel-keleti geopolitikai feszültségek miatt. Az egyiptomi tüntetések és lázadások miatt a gázfogyasztók fizetési fegyelme tovább romlott, ami miatt a Dana Gas nem tudta kifizetni a sukuk kötvényit, melyeket át kellett strukturálni.

Mol napi grafikon

forrás: Investor.hu