Elhajtották a norvégok az Apple-t

Vágólapra másolva!
A norvég kormány nem engedi, hogy az Apple légi felvételeket készítsen az ország fővárosáról.
Vágólapra másolva!

Biztonsági okokból nem engedélyezte az Apple számára a norvég kormány, hogy Oslóról az épületek élethű, 3D-s digitális maketteinek elkészítéséhez szükséges légi felvételeket készítsen - számolt be a BBC a norvég Aftenposten lap híradása nyomán.

Az amerikai cég kérését a kormányzat a sajtóhírek szerint azért utasította el, mert a felvételeken és a maketteken kormányzati épületek is részletesen kivehetők lettek volna. Ugyanakkor a finn Nokia cég saját térképén Oslo egyes részeiről elérhetők olyan 3D-s épületmakettek, amelyeket az Apple is szeretett volna készíteni.

A Google Térképén sem érhetők el a norvég fővárosról jó rálátást biztosító, 45 fokos, csak felülről készült műholdképek, azok viszont elég jó minőségűek, a műholdképek használatát az ország nem korlátozza. A Google kamerás autói számára a Street View panorámák készítését is lehetővé tették korábban.

Az Aftenposten című lap munkatársa a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy Anders Behring Breivik, a norvég tömeggyilkos 2011-es mészárlása óta a hatóságok sokkal szigorúbban ügyelnek a biztonságra. Breikvik ugyanis nem csupán egy ifjúsági tábor résztvevői közül gyilkolt meg hatvankilenc embert, hanem egy oslói kormányzati épületnél is robbantott, nyolc ember halálát okozva.

A norvég lap munkatársa szerint a helyi cégek számára könnyebb megszerezni a hatósági engedélyt a légifotózáshoz, mert a kormányzat e társaságok esetében a fotók felhasználásával szemben nagyobb kontrollal bír egy amerikai társaságnál. Vannak olyan norvég navigációs szolgáltatások, amelyek üzemeltetői számára úgy engedélyezték a légifotózást, ha kitakarják a fontos kormányzati épületeket.