A vállalkozók 63%-kal többet dolgoznak

A vállalkozók 63%-kal többet dolgoznak, mint az alkalmazottak
Vágólapra másolva!
Te is azért kezdtél vállalkozni, hogy a saját főnöködként „szabadabban oszthasd be az idődet”, és végül aztán több szabadidőd legyen? Akkor ez most fájni fog: egy új felmérés szerint a vállalkozók több mint másfélszer annyit dolgoznak, mint azok, akik alkalmazott jogviszonyban vannak.
Vágólapra másolva!

Persze, titokban mindenki tudja, hogy ahhoz, hogy vállalkozóként is sikeres legyél (ami a mai magyar körülmények között sajnos szinte szinonimája annak, hogy valahogy nagy nehezen megélj a vállalkozásodból), sokat és keményen kell dolgoznod. Na de ennyit? A konkrét adatokkal szembesülni mindig egy kicsit nehezebb.

Igaz, a kutatás, amiből az adatok származnak Nagy Britanniában készült, de nincs okunk feltételezni, hogy itthon gyökeresen más lenne a helyzet: eszerint a mikrovállalkozások tulajdonosai hetente körülbelül 52 órát dolgoznak, azaz 63%-kal többet, mint a bejelentett alkalmazottak. Ha nem számolunk a hétvégével, akkor ez az adat napi több mint tíz órányi munkát jelent, bár valószínűleg a legtöbben a hétvége egy részét is munkával töltik.

A fővárosban a legnagyobb a pörgés

A Penelope piackutató cég felmérése szerint a legnagyobb hajtás az – éppen agonizáló – építőiparban van: az ezen a területen dolgozó vállalkozók 62 órát gályáznak hetente. Az adatok arra is rámutattak, hogy Londonban pörögnek a legjobban, szintén 62 órás átlaggal, míg Skóciában ez az adat „mindössze” 48 óra hetente.

Ed Reeves, a felmérést készítő Penelope cég alapítója szerint a magyarázat az extrém túlórázásra az, hogy a legtöbb mikrovállalkozó párhuzamosan számtalan szerepben kénytelen helyt állni, így az „érdemi munka” elvégzésén túl az ő vállát nyomja a könyvelés, az értékesítés és sokszor az ügyfélszolgálati teendők ellátása is.