Megugrott a félelem a tőzsdéken

Vágólapra másolva!
Kéthónapos csúcsára ugrott kedden a félelem indexként elhíresült VIX a részvénypiacokon uralkodó nyugtalanság következtében. A szíriai feszültség, a Fed pénzpumpája körüli bizonytalanság, az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos nyugtalanság és a feltörekvő piacokon végbemenő ijesztő tőkekivonás mind az idegesség növekedéséhez vezetett a tőzsdéken. A VIX megugrása ezeknek tudható be, és eszerint a piaci bizonytalanság csak tovább növekedhet.
Vágólapra másolva!

Nagyobbat ugrott kedden a félelem indexeként is VIX index a részvénypiacokon uralkodó feszültség következtében. A mutató több mint 11 százalékot emelkedett tegnap, amivel kéthónapos csúcsára került. Ez azt jelenti, hogy a piaci szereplők az előttünk álló időszakra egyre nagyobb volatilitásra, vagyis egyre ingadozóbb árakra számítanak.

Forrás: Origo

A tőzsdéken fokozódó idegesség oka a szíriai feszültség, az amerikai jegybank eszközvásárlási programjának jövője körüli bizonytalanság, és az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos nyugtalanságok. A befektetők továbbra sem tudják, hogy a Fed mikor tervez csökkenteni a pénzpumpa ütemén (bár sokak szerint erre már a szeptemberi Fed ülésen is sor kerülhet), ráadásul egyre valószínűbb, hogy az Egyesült Államok háborút kezd Szíria ellen.

Ezen túl a feltörekvő piacokon is ijesztő folyamatok alakultak ki, a befektetők elkezdtek szabadulni a feltörekvő régiók eszközeitől, melynek következtében például óriásit emelkedtek az indiai, brazil, török és indonéz kötvényhozamok. A tőkekivonás miatt pedig rémisztő módon gyengül ezeknek az országoknak a devizája, az indiai rúpia például történelmi mélypontot ütött a dollárral szemben, a brazil reál és a dél-afrikai rand pedig értékének már 16-17 százalékát veszítette el idén. A feltörekvő piacok megingása pedig a fejlett régiók pénz és tőkepiacaira is fenyegetően hat.

A keddi közel 12 százalékos megugrás azonban koránt sem számított a legnagyobbnak a VIX történetében. A 2011 augusztusában tapasztalt nagy részvénypiaci pánik során 50 százalékot száguldott az index, de idén áprilisban is több mint 43 százalékot menetelt az akkori, csalódást keltő kínai makroadatok és a nyersanyagpiacok mélyrepülése következtében.

Forrás: Origo

VIX index

A VIX indexet az S&P500 indexre kiírt opciók árazásából számítják, pontosabban az opciók árazási képletében szereplő várt volatilitást (változékonyságot) jeleníti meg. Ha emelkedik, akkor az arra utal, hogy a piaci szereplők bizonytalansága nő, hektikusabb piaci környezetre számítanak rövid távon.