Matolcsy forintjai lejjebb viszik a kamatokat

Vágólapra másolva!
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szerint - hasonlóan a Széchenyi-kártya 11 évvel ezelőtti indulásakor kiváltott kamatversenyhez - a jegybanki programnak köszönhetően csökkennek majd a piaci hitelkamatok.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerdán jelentette be, hogy kétezer milliárd forintos hitelkerettel folytatódik a növekedési hitelprogram (NHP).

A VOSZ az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében kifejti, hogy a piaci kamatok csökkenésének jelei már a program első szakaszának eredményei között is láthatók.

A szövetség szerint fontos lépés a növekedési hitelprogram folytatása. A vállalkozói szövetség tagjai már a program első szakaszában is komoly érdeklődést mutattak a jegybank által biztosított finanszírozási lehetőség iránt, és nagy reményeket fűznek ahhoz, hogy a második körben - a számukra több ponton kedvezően változó feltételek mentén - minél többen hozzájuthatnak kedvezményes forrásokhoz.

A hitelprogram első üteme ugyan nem tudta mélységében elérni a kisméretű vállalkozásokat, és nem helyezte fókuszba a termelésközpontú beruházásokat, a második ütem feltételei között azonban már látható, hogy a jegybank a teljes keret 90 százalékát új beruházásokra kívánja fordítani, és ezzel a VOSZ által régen szorgalmazott értékteremtés és újratermelés kerülhet a program előterébe - írják.

Nem elhanyagolható a programnak a növekedés beindítására várhatóan kifejtett hatása, és amennyiben a program széles körben lesz képes elérni a vállalkozók nagy tömegeit, akkor akár teljesülhet is az 1,8-2,4 százalék közötti GDP-növekedés - véli a VOSZ.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára fontos elemnek tartja, hogy láthatóan megugrott a hitelek utáni kereslet, és külön örvendetes, hogy a Széchenyi-kártya program beruházási hiteleiben is érezhető keresletnövekedés zajlott le az MNB programjával egy időben - olvasható a közleményben.

A főtitkár szerint várható, hogy a jegybanki program csökkenő tendenciába tolja a piacon levő kamatokat.

A vállalati forint- és devizahitelek arányaiban bekövetkezett változásra gyakorolt hatás is fontos a gazdaság szereplői számára, és a forinthiteleknél mérhető 8 százalékos növekedés komoly segítség a devizahitelek volatilitásának kitett vállalkozói kör számára. Kedvező irányt jelez, hogy Közép-Magyarország eddigi hitel-felülsúlyozottsága (56 százalék) a program keretein belül nem éri el a 40 százalékot sem.

A gazdasági növekedés VOSZ által szorgalmazott beindítása mindenképpen igényli egy ilyen program folytatását, ezért a VOSZ és tagjai nagy várakozással tekintenek a jegybanki csomag folytatása elé, a rendkívül sikeres Széchenyi-kártya program megtartása és további támogatása mellett.