Megtorpant a befektetési piac

Vágólapra másolva!
Csökkent a hazai startupokba, azaz induló, ígéretes és főleg innovatív feltörekvő vállalkozásokba befektető speciális tőkealapok aktivitása. A Jeremie néven ismert program pénzosztói szerint hiányoznak a jó cégek, a cégek szerint az alapok nehezen adják a tőkét.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség júniusi adatai szerint a Jeremie II. Tőkeprogram keretében az első negyedév végéig összesen csak 18 milliárd forint kockázati tőkét folyósítottak az alapok 75 vállalkozásnak – írja az InsiderBlog.

Ez időarányos lemaradást mutat, hiszen a 2010 nyarán indult tőkeprogram célja az volt, hogy 2013 végéig 48 milliárd forintot helyezzen ki. Az InsiderBlog szerint elképzelhető, hogy a 3 éve működő programban rossz esetben akár 18 milliárd forint is bennragadhat.

A blog szerint az összesen 3 nagyobb tőkeprogramból álló (Jeremie I-II-III.), és 2 év alatt összesen 105 milliárd forinttal gazdálkodó program hiába indult sikeresen, ha a folyamat 2013-ban megtorpanni látszik.

A piaci szereplők ennek okát több körülményben látják. Egyrészt a befektetői vélemények szerint a jobbára 1-1,5 millió eurós nagyságrendű befektetési tartományban nincs elegendő befektetési célpont.

E potenciális célpontok alapítói szerint viszont a kockázati tőketársaságok egyre keményebb, és sokszor vállalhatatlan feltételeket támasztanak. A tapasztalatok szerint nem ritka, hogy több mint 9-12 hónapos, elhúzódó tárgyalásokba bonyolódnak a felek, vagy például 75-90 százalékos többségi részesedést kérnek a befektetők.

Ez ellentétes a nemzetközi gyakorlattal és piacilag is káros folyamat, hiszen külföldön jobbára kisebbségi részesedéssel rendelkeznek a tőketársaságok.