Egyre többször kaszálják el az adóhivatalt

Vágólapra másolva!
Az esetek mintegy harmadában a bíróságok az adózónak adnak igazat, ha a NAV-val pereskedik. Ez minden korábbinál magasabb adat.
Vágólapra másolva!

Jogvita esetén mindenképpen megéri beperelni az adóhatóságot - legalábbis az EY legújabb magyarországi felmérése szerint. A tanácsadócég adatai azt mutatják, hogy az ilyen pereket egyre emelkedő arányban (2013. első félévében 33,5 százalékban) nyerik meg az adózók a NAV-val szemben.

"Elemzésünkből egyértelműen kiderül, hogy a közvélekedéssel ellentétben mind a másodfokú adóhatósági eljárás (fellebbezés), mind a bírósági felülvizsgálat valódi jogorvoslatot jelent az adóügyekben", mondja ezzel kapcsolatban Pásztor János, az EY adóperekkel foglalkozó menedzsere. A szakember szerint a sikeres stratégiára ugyan nincs általános recept, de összességében az elmondható, hogy az eredményes eljáráshoz elengedhetetlen a szakmai felkészültség. Kulcsfontosságú ezen kívül a meggyőző bizonyítás, azaz az adózó álláspontját alátámasztó bizonyítékok összegyűjtése és hatékony bemutatása.

A mostani, minden korábbinál magasabb adat nem véletlenszerű, hanem egy évek óta tartó, egy irányba mutató folyamat eredménye.

Sokéves tendencia

Amíg 2007-ben a bíróságok a perek 78 százalékában az adóhatóságnak adtak igazat, addig 2012-ben már 71 százalékra, a 2013. első félévében pedig 66,5 százalékra csökkent a helybenhagyó döntések aránya.

Az adózók eközben ki is használják a javuló esélyeket, és egyre nagyobb számban terelik jogi útra a NAV-val meglévő vitáikat: 2007 óta több mint másfélszeresére emelkedett az adóügyekben hozott ítéletek száma.

Az arányok és a tendenciák egyébként másodfokon is nagyon hasonlóak: amíg 2006-ban még az ügyek közel 80 százalékában az elsőfokú határozatot helybenhagyó másodfokú döntés született, 2007-2011 között már ez az arány átlagosan csak 70 százalék volt. Tavaly pedig az adózók számára kedvező másodfokú döntések aránya tovább javult, 66,4 százalékra csökkent.