Orbán kiadta a hadiparancsot

Események

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor a Hősök terén mondott beszédet, a baloldal Budán tüntetett az idén október 23-án. A megemlékezés mellett sok szó esett a jövő évi választásokról is. Orbán Viktor szerveződésre szólította fel a Hősök tere több százezres tömegét. Az összellenzéki tüntetésen az egymással marakodó baloldali pártokat kioktató Gyurcsány Ferenc aratta a legnagyobb sikert. A rendezvények miatt a fél főváros megbénult, a belvárosban szinte csak gyalog lehetett közlekedni, és a mobilhálózatok is túlterheltek voltak.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül125 bejegyzés
10:10
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Kossuth tér helyett Hősök tere

Az idén a Hősök tere lesz az október 23-i állami ünnepségek fő helyszíne, a Kossuth tér felújítása miatt volt szükség a helyszín megváltoztatására. Reggel 9 órakor rendhagyó módon itt vonják fel az ünnepi lobogót, ezen részt vesznek a legfőbb közjogi méltóságok.

10:12
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Méltóságteljes vonulást kérnek

Akik a Békemenettel szeretnének vonulni, azoknak sem kell félniük, hogy lemaradnak Orbán Viktor beszédéről. A jobboldali kötődésű Civil Összefogás Fórum által szervezett felvonulás a budai Bem-szobortól indul 14 órakor, és a Margit híd, Szent István körút, Nyugati tér, Teréz körút, Oktogon, Andrássy út útvonalon a Hősök terére tart. A szervezők azt kérik a résztvevőktől, hogy "méltóságteljesen vonuljanak, másokat becsmérlő, a szélsőséges alakulatokat jellemző táblákat ne hozzanak magukkal, csak magyar, CÖF és székely zászlókkal demonstráljanak".

10:17
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Nem lesz könnyű közlekedni

Az október 23-i rendezvények miatt jelentős forgalmi változásokra és emiatt a közösségi közlekedés menetrendjének módosulására kell számítani. Egyebek mellett nem lehet majd közlekedni időszakosan a Dózsa György út Szondi utca és Városligeti fasor közti részén, a Széchenyi tér, Lánchíd, Clark Ádám tér, Lánchíd utca, Apród utca, Döbrentei tér, Szent Gellért rakpart, Szent Gellért tér, Budafoki út, Egry József utca, Műegyetem útvonalon, a Bem József tér, Bem rakpart, Margit hídi felhajtó, Margit híd, Nagykörút, Oktogon útvonalon, a Vértanúk terén, a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Deák Ferenc térnél sem.

A korlátozások miatt több felszíni és felszín alatti járat menetrendje is módosul. A kisföldalatti Oktogon és Széchenyi fürdő közötti állomásait szakaszosan lezárhatják dél és este 8 között. Ezenkívül terelt, rövidített útvonalon vagy két szakaszon közlekednek egyes időszakokban egyebek mellett a 2-es villamospótlók, a 7-es buszcsalád járatai, a 9-es, a 16-os, a 20E, a 30-as, 30A és 230-as, a 86-os, a 105-ös, a 115-ös, a 133E és 233E buszok, a 18-as, a 19-es, a 41-es, a 47-es és 49-es villamosok, és a 70-es, a 72-es, a 73-as, a 75-ös, a 76-os és 78-as trolik, valamint a 979-es éjszakai busz. A járatok pontos menetrendjéről a BKK honlapja ad tájékoztatást.

10:22
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

A Széna térnél Varga Mihályt lehet majd hallani

A fővárosban délelőtt a Széna téri emlékműnél Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) II. kerületi polgármester mond ünnepi beszédet. A XXI. kerületben Wittner Mária (Fidesz) országgyűlési képviselő, Csepel díszpolgára, 1956-os halálraítélt a Weiss Manfréd szakközépiskolában mond beszédet.

10:24
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Áder Jánosért Torontóig kell utazni

A köztársasági elnök Torontóban, az Árpád-házi Szent Erzsébet magyar katolikus templomban új magyar állampolgárok eskütételén és az 1956-os ünnepi megemlékezésen vesz részt. A magyar politikusnak több külföldi fellépésük is lesz ma. Kassán Martonyi János külügyminiszter megnyitja a Párhuzamos történetek – Budapest és Kassa – főváros és régiócentrum a 19. század második felében című kiállítást. Kolozsváron Bethlen Gábor erdélyi fejedelem első egész alakos szobrának avatásán beszédet mond Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Beregszászban Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője mond ünnepi beszédet. Szabadkán is ünnepséget tartanak az 1956-os forradalom emlékére.

10:27
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Ünnepi mozgolódás a fővárosban

Budapesten már korán reggel több rendőrautót láttunk az utakon. Építik az ünnepi díszletet a Széna téren, és ünnepi mozgolódást láttunk az Oktogonnál is. Egyelőre zavartalan a közlekedés, de néhány óra múlva már komoly akadályokba lehet majd ütközni.

10:30
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

A vidéket is felkeresik az ünneplő politikusok

Veszprém megyében, Szentgálon Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes mond ünnepi beszédet. A megyeszékhelyen este 6-kor kezdődő megemlékezésen és koszorúzáson Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szólal fel. Bács-Kiskun megyében, Kecskeméten Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője tart ünnepi beszédet. Tolna megyében, Szekszárdon a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége tart megemlékezést. Beszédet mond Fónay Jenő, a szövetség tiszteletbeli elnöke, 1956-os halálraítélt.

10:38
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Mutatjuk térképen is a megemlékezéseket

Térkép az október 23-i megemlékezésekről és tüntetésekről Forrás: Origo

10:50
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

A 301-es parcellánál is felbukkannak politikusok

A rákoskeresztúri Új köztemetőben, a 301-es parcellánál 11 órától Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Párt elnöke a szervezet képviselőivel néma főhajtással emlékezik a forradalmárokra. Fél 1-től a Magyar Liberális Párt ünnepi megemlékezésén Mécs Imre, 1956-os halálraítélt, volt országgyűlési képviselő mond beszédet. Az LMP is itt tartja ünnepi megemlékezését 1 órától, ünnepi beszédet tart Schiffer András, a párt társelnöke.

11:00
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Egy kis történelem

Az 57 évvel ezelőtt kezdődött forradalomról és Nagy Imre peréről ebben a cikkünkben olvashat.

Nagy Imre miniszterelnök beszédet mond a parlamentben 1953-ban Forrás: AFP

11:05
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Az ellenzék már délben megmozdul

A Szolidaritás Mozgalom délben várja szimpatizánsait a Széchenyi István térre, onnan indulnak a Műegyetem elé, ahol délután 2-kor kezdődik több párt és szervezet közös ellenzéki demonstrációja. Beszédet mond mások mellett Mesterházy Attila, az MSZP, Bajnai Gordon, az Együtt-PM és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció vezetője.

11:08
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

A Jobbik a kormánykárosultak nevében vonul

A Jobbik fél 2-re hirdetett találkozót a Vidékfejlesztési Minisztérium elé, és innen vonulnak majd át a Deák térre. A kormánykárosultak nagygyűlésének nevezett rendezvényükön felszólal többek között Vona Gábor, a párt elnöke.

11:10
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

A fotelből is lehet nézni

A Békemenet végén szellősen állnak az emberek, nagyobb csoportban állnak a Bajza utcánál, illetve a Kodály köröndnél elhelyezett kivetítőknél, sokan azért megpróbálnak előrébb menni.

11:13
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

A futókat is leköti a zászlófelvonás

Két-háromszáz ember figyeli az ünnepélyes zászlófelvonást a Hősök terén, a bámészkodók között ligeti kutyások, futók is vannak. A tér fölött kamerás drón zümmög, a nézők mögött köpcös tábornok sétál barna műbőr táskával.

11:22
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Máshol keressék a Nyugatinál parkoló autókat

A rendezvények helyszíneit bejáró tudósítónk szerint a Nagykörúton, a Nyugati környékén elszállítják az ottfelejtett autókat. A Békemenet vonulásánál lennének majd útban. 

11:24
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Eközben a Niagaránál

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczeg Anita sétál a Niagara-vízesés egyik kilátóteraszánál Forrás: MTI/Bruzák Noémi

11:30
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Már lobog a zászló

A nemzeti ünnep nyitó ceremóniáján jelen volt Pintér Sándor belügyminiszter, Benkő Tibor, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke, Kun Szabó István, a budapesti helyőrség dandárparancsnoka, Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató, valamint a magyarországi diplomáciai testület képviselői. A lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegysége vonta fel.

11:40
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Így közlekedtek a pesti srácok

A Fortepan archív felvételei alapján felidézzük az 1956-os forradalom és az azt kevéssel megelőző és követő időszak autóit, tömegközlekedését, utcáit. Hagyján, hogy nem lehetett autót vásárolni, de akinek volt, attól is elvették az ötvenes években. Hiába születtek olyan márkák, mint a Csepel, a Pannónia vagy az Ikarus, a közlekedés nyomorúságos volt, ráadásul 56-ban ugyanúgy megbénult Budapest, mint a második világháborúban. Itt olvashatják cikkünket a pesti srácok autóiról.

1956 járművei Forrás: Fortepan/Nagy Gyula

11:49
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Koszorúzás lesz, ugye?

Elegáns, pár perces késéssel érkezett Mesterházy Attila MSZP-elnök a II. kerületi Orsó utcai Nagy Imre-emlékházhoz. "Koszorúzás lesz, ugye?" - fordult hátra asszisztenseihez a lépcső tetején, majd gyors főhajtás Nagy Imre mellszobra előtt, és bement megnézni a kiállítást.

11:55
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Így nézett ki a zászlófelvonás

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulóján katonai tiszteletadás mellett, a Himnusz hangjaira felvonták a nemzeti lobogót a Hősök terén Forrás: MTI/Illyés Tibor

12:08
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Már munkában az operatív törzs

A nemzeti ünnep eseményeit most is az operatív törzs felügyeli. Egész pontosan kilenckor kezdte meg a munkáját. A törzsben minden érintett szerv, így a rendőrség, a meteorológiai szolgálat, a mentőszolgálat, a Terrorelhárítási Központ, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Budapesti Közlekedési Központ, a katasztrófavédelem, valamint a Valton Security képviselői jelen vannak. A testület egészen az utolsó program zárásáig ülésezik.

12:20
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

A Széna téren az összefogásról van szó

Motorbrummogás és dudaszó színesíti a Himnusz akkordjait a Széna téri emlékműnél a Mammut tövében. Láng Zsolt II. kerületi fideszes polgármester Fekete Istvánt idéz, és a nemzeti összefogásról beszél a járdán szorongó körülbelül kétszáz embernek. Varga Mihály is ott van.

12:35
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Már szól a nemzeti rock is

A Petőfi-szobornál nemzeti rockkal hangolnak a MIÉP megemlékezésére. Fél órával a kezdés előtt tucatnyi ember álldogál a korzó platánjai alatt, a szoborral szemben egy kamerás rendőrségi mikrobusz áll.

12:40
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Történelmi zászlók a Hősök terén

A történelmi zászlók kivonulása a Hősök terén Forrás: MTI/Illyés Tibor

12:45
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Az időjárás az ünneplőkkel van

Szerdára virradóra a fővárosi és az országos napi legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord is megdőlt. Mostanáig ezen a napon 2002-ben a Baranya megyei Mázán volt a legmelegebb a hajnal, akkor 16 Celsius-fokot mértek. A fővárosban pedig 1971 óta 13,8 fok volt a napi legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord. Most Kaposváron, Iklódbördőcén és Budapesten, Pestszentlőrincen is mindössze 16,3 fokig hűlt le a levegő, így az ez lett az új országos, illetve fővárosi legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord is.

Az előrejelzés szerint szerdán a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 26 fok között várható, délnyugaton lesz a melegebb. Késő estére 13 és 20 fok közé csökken a hőmérséklet. Várhatóan a következő napokban is enyhék lesznek a hajnalok, és a nappali maximumok többfelé 20 fok felett alakulnak.

12:58
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Inkább hagyják otthon a kocsikat!

13:08
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

A díszőrség nyomában vagyunk

Nagyüzem van ma a díszőrség katonáinak, a Bartók Béla úton is õk emelik a megemlékezés fényét a körtéri ellenállók parancsnokának emléktáblájánál. Pár tucat érdeklődő várja ide Rétvári Bence államtitkárt, aki bársonyzakóban, barna mappával fut be, de a beszédét nem várjuk meg, még benézünk a Corvin közbe az 56-os golyónyomok emléktáblájához.

13:12
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Varga a függetlenség ízéről

Nem engedünk azoknak, akik "el akarják hazudni eredményeinket, csorbítanák nemzeti függetlenségünket és megtörnék nemzeti egységünket" - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a II. kerületben tartott október 23-i megemlékezésen. Szerinte együtt kell megélni az október 23-i ünnepet, és az emlékezés mellett merni kell ismét átérezni a függetlenség ízét, a szabadság érzését, a sorsunkról való döntés felelősségét. "Tesszük ezt, amikor politikai és gazdasági téren is ragaszkodunk függetlenségünkhöz" - hangsúlyozta Varga Mihály.

13:20
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Kampányszagú ünnepek

Tizenkét éve még köze sem volt a választási kampánynak az október 23-ai ünnepséghez, aztán az évek múltával egyre jobban rátelepedett a napi politika az ünnepre. Medgyessy még közösen akart emlékezni, Gyurcsányék beszóltak, Orbán pedig egyre hevesebb lett az évek során. Az idén már mindenki csőre töltötte a kampánygépezetet. Cikkünket az ünnep és a kampány összeolvadásáról itt olvashatja.

13:25
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

A zászlókat hiányoljuk Újbudán

Úgy látszik, a közös képviselők nem égnek ünnepi lázban Újbudán. A forradalomról elnevezett Október 23. utcán például mindössze két darab nemzeti színű zászló lobogott 1956 emlékére.

13:29
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

A Műegyetem rakpart már zárva

A Műegyetem rakpart már a Gellért tértől le van zárva, két unott rendőr álldogál egy rendőrségi szalag előtt. A színpad már áll, körülbelül az egyetem főbejáratánál van. A tüntetők a Gellért-hegy irányába merenghetnek majd, ha unják Mesterházy vagy Bajnai monológját. 

13:35
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Gázolajszag a Corvin közben

Csőrös Csepel teherautótól terjeng gázolajszag a Corvin közben. Itt véget értek a délelőtti hivatalos programok. Bámészkodók, turisták vegyülnek a nemzetőrnek öltözött hagyományőrzőkkel.

13:38
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Voltak, akik Moszkvába rohantak

Kósa Lajos debreceni polgármester szerint 1956 októberének pátosza abban áll, hogy nem a lakosság, még csak nem is a munkásosztály szállt szembe az önkénnyel, hanem a nemzet. A Debreceni Egyetem melletti 56-os szobornál szerdán tartott megemlékezésen a nagyobbik kormánypárt ügyvezető alelnöke azt is hangsúlyozta, hogy "a nemzet rázta le magáról a rabigát, a nemzet szállt szembe az idegen hatalommal és azok helytartóival". Kósa Lajos ugyanakkor rámutatott: voltak, akik Moszkvába "rohantak", hogy "szülőhazájuk rovására érvényesítsék saját, személyes érdekeiket". Így kérdőjeleződött meg Magyarországon morálisan a politikai baloldal, s mindazok, akik a nemzeti érdekek helyett idegen érdekeket szolgálnak, ennek a hagyománynak a folytatói ma is - jelentette ki a fideszes politikus.

13:45
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

A zászlók még pihennek

Pihenő a Margit híd budai hídfőjénél október 23-án Forrás: Ferenczi András

13:53
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

A Kiskörutat már lezárták

Az Andrássy út és a Deák Ferenc tér között nem lehet közlekedni a délutáni rendezvények előkészületei miatt.

14:09
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Nem áldozatok, hanem hősök

1956 nem bukott el: azok az emberek, akik életüket áldozták a szabadság eszményéért, nem áldozatok, hanem hősök, s szüleink, nagyszüleink azon törekvése, hogy ne csak a magyar nemzet, hanem egész Európa szabad legyen, 1989-ben valóra vált - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szerdán a Veszprém megyei Szentgálon, az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulóján tartott megemlékezésen. A közigazgatási és igazságügyi miniszter hozzátette: 1956 nem csak Magyarországot szabadította fel, hanem Kelet-Európa összes nemzetét; a magyar nemzet 1956-ban nemcsak a magyar függetlenséget harcolta ki, hanem a Szovjetunió összeomlását is. 1956 számunkra erről szól: szabadságról, igazságról, függetlenségről, és az európai szabadságról, amiért a magyarok is küzdöttek - mondta Navracsics Tibor a szentgáli művelődési házban.

14:15
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Vannak piszkos dolgok

Harrach Péter szerint legalábbis, aki kijelentette: csak 1956 tiszta forradalmának szellemiségéhez méltón szállhatunk szembe azokkal, akik Rákosi örököseiként viselkednek. A Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője Kecskeméten, az október 23-i megemlékezésen több száz ünneplő előtt mondott beszédében kijelentette: amikor 1956-ra emlékezünk, egy tiszta forradalom előtt hajtunk fejet. Mindeközben azonban vannak "piszkos dolgok" Magyarországon: "Rákosi örököseiként" viselkedő emberek minden eszközt bevetve rágalmaznak, hazudnak és "videókat készítenek". Velük kizárólag az ötvenhatosok szellemiségéhez méltón szállhatunk szembe annak érdekében, hogy élhető világot és tiszta Magyarországot teremtsünk - hangsúlyozta Harrach Péter.

14:21
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Mutyi, Közgép, éhezik a köznép

Néhány száz ember gyűlt össze a Magyar Tudományos Akadémia előtt, a Széchenyi téren, ahol a Szolidaritás készül a délutáni rendezvényekre. Együtt sétálnak át a két órakor kezdődő baloldali tüntetésre a Műegyetemhez, zászlókkal és transzparensekkel vannak felszerelkezve, de Orbán-szobor ezúttal nincs náluk. Az egyik transzparensen az áll: „Mutyi, Közgép, éhezik a köznép”. Mindenki dudál, óriási a hangzavar.

14:29
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Nem törte meg a gerincet

Balatonfüreden Hölvényi György egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár mondott ünnepi beszédet. "Elvették nemzeti szimbólumainkat, ünnepeinket, hőseinket. A megaláztatás azonban nem törte meg a gerincet" - mondta a forradalom egyik okaként.

"A mai napon azt ünnepeljük, hogy a nemzet felébredt, és azt mondta, elég volt! Egyben világossá tette számunkra, hogy a bajban mi, magyarok, egymásra számíthatunk, a többi politikai kalkulus kérdése" - mondta. 

Szerinte nemzeti ünnepünk azt üzeni, meg kell találnunk a közös utat egymáshoz, meg kell beszélnünk közös dolgainkat, és visszanyerve önbecsülésünket, le kell zárni félbemaradt rendszerváltásunkat.

14:37
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Emléktábla a szobordöntés helyén

A Szolidaritás tüntetői az Alagútnál álltak meg, és a néhány héttel ezelőtti szobordöntés helyszínén egy emléktáblát akarnak leleplezni. Egyelőre nem látni, mi van ráírva, mert ketten egy lepellel takarják el, és Kónya Péter, a Szolidaritás elnöke is sejtelmesen csak annyit súgott oda tudósítónknak: az aktivistáink valamire készülnek. A teret viszont már átnevezték a tüntetők: I. Kerület, Víziváros, Csizma tér. Közben kisteherautóról szól a zene.

14:41
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Csizma tér

A képre kattintva megtekintheti galériánkat Fotó: Mudra László - Origo

14:42
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Fidesz-MSZP közös emlékezés

Közös megemlékezést tartottak Miskolcon a politikai pártok helyi politikusai és különböző szervezetek képviselői. Ott volt a Fidesz, a KDNP, valamint az MSZP, a koszorúzási ünnepségen beszéd nem hangzott el.

14:48
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

A Lánchídon a Szolidaritás

A Szolidaritás tüntetői vonulnak a Lánchídon - A képre kattintva megnézheti a galériánkat Fotó: Mudra László - Origo

14:55
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Emléktábla a szobordöntés helyszínén

Végre kiderült, mire készülnek a Szolidaritás aktivistái. A Clark Ádám téren leleplezték az emléktáblát a szobordöntés helyszínén. Az emléktáblán ez áll: „Itt állt 29 percig Orbán Viktor polisztirolhab-műgyanta szobra”. A leleplezéshez nem akármilyen zenét választottak, Edit Piaf „Je ne regrette rien”, azaz „Nem bánok semmit sem” című sanzonját.

15:03
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Az emléktáblát képben is mutatjuk

A képre kattintva megnézheti a galériánkat is! Fotó: Mudra László - Origo

15:07
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Kónya Péter az Alagútnál

Szolidaritás tüntetés az Alagútnál, Kónya Péterrel. Kattintás után további képeket is nézegethet. Fotó: Mudra László - Origo

15:16
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Nyugdíjasok a Batthyány téren

A Batthyány téren már szép számmal gyülekeznek az emberek. A téren is, a metrómegállónál és a rakparton is sokan üldögélnek, főként nyugdíjasok, csinos ruhában, többüknek kokárda van kitűzve a kardigánjára, és sok a zászló is. Eddig a leglátványosabb fellépést a 19-es villamoson tapasztaltuk, amelyre felszállt egy huszár, ám két megálló után leszállt, így sajnos elvesztettük a nyomát. 

15:21
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Észak-Korea réme

A Szolidaritás már vonul a Műegyetem felé. Egy kicsit megálltak a Clark Ádám téren, hogy Kónya Péter egy kisteherautó platójáról elmondhassa, hogy Orbán Viktor egy bálvány, akihez ma 10 ezrek vonulnak a Hősök terére, hogy éltessék bálványukat. Kónyát ez Észak-Koreára emlékezteti. 

15:24
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Nehéz felsorakozni a békemenetre

Jó fél óra múlva indul a Békemenet, de már most rengetegen vannak a Bem téren és környékén. Tudósítónk főleg az idősebb korosztály képviselőit látta a tömegben. Az emberek áramlanak minden irányból, és próbálnak már sorokba állni, de olyan sokan vannak, hogy nehéz rendszert vinni a gyülekezésbe.

15:26
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Éljen az összefogás

A szolidaritásos vonulók hatalmas tömegre számítanak. Együtt 2014-es-MSZP-s zászlóval hirdetik az összefogást.

15:31
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Van, aki inkább napozna

Nem reprezentatív felmérésünk alapján kijelenthetjük, hogy a Buda fele tartó 4-6-os villamos közönségéből a fiatalok leszálltak a Margitszigetnél napozni, míg az idősebbek továbbmentek a Békemenetre.

15:38
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Ellenzéki: Ilyen a hangulat a Lánchídon

A Szolidaritás tüntetése. A képre kattintva megnézheti további képeinket. Fotó: Mudra László - Origo

15:40
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Ellenzéki: El az utunkból!

A baloldali megemlékezők lassan a Szabadság hídhoz érnek. A rendőrök megállítják az autókat, buszokat. A legidegesebbek a fennakadások miatt a kerékpárosok, akik káromkodnak, szitkozódnak, ha egy tüntető az útjukba téved.

15:44
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Ellenzéki: Már Bajnai is a helyszínen

Hangol a tömeg az ellenzéki megmozduláson. A Gellért téren tart a menet, óriási a tömeg, a felső rakpart tömve van. Még így is akadt, akinek fogalma sincs, hogy mi történik éppen, két gördeszkás fiú például elég nyersen érdeklődött a megmozdulás apropója után. Egy külföldi lány a menet mellől küldött szülinapi üzenetet az édesanyjának, a felső rakparton egy Happy birthday, Mom! feliratú kartontáblát maga elé tartva mosolygott a barátnője fényképezőgépébe.

15:55
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Kormánypárti: Budai Gyula nem szereti az Origót

Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár azt mondta, hogy nagyon nem szereti az Origót, és azért jött el a Békemenetre, hogy "megvédje az országot az Indextől, az Origótól és a HVG-től, azoktól, akik nem az objektív valóságot írják az ország ügyeivel kapcsolatban". Budait elkísérte a Magosz népes csapata is, több transzparenssel is vonulnak.

16:00
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Ellenzéki: Mesterházy egy Audiban készül

Mesterházy ebben az Audiban magolja a beszédét. További képeinket kattintás után láthatja! Fotó: Mudra László - Origo

16:01
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Ellenzéki: A vécénél már sorban állnak

Nehezen lehet megbecsülni, hányan vannak az ellenzéki tüntetésen. Az biztos, hogy a színpadot a Gellért térnél állították fel, és a Műegyetem mellett végig, majdnem a Petőfi hídig állnak az emberek. A tömegben pártzászlók alapján lehet megkülönböztetni, ki hol áll. Legközelebb a színpadhoz a DK-s nyugdíjasok jutottak, de odaért Heller Ágnes filozófus is, akinek a kardigánján a Modern Magyarországért Mozgalom kitűzőjét láttuk. Ez azért lehet, mert a rendezvényen a párt vezetője, Bokros Lajos is fel fog szólalni. Kicsit hátrébb már látni együttes, illetve rengeteg MSZP-s zászlót is. A tömeget nagyságát jól jelzi, hogy a színpad mellett felállított vécénél harmincan állnak sorba, pedig még el sem kezdődött a rendezvény. 

16:06
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Békemenet: A békemenetesek provokációra számítanak

Legalábbis erre hegyezik ki a beszédeiket. Bayer Zsolt például azt mondta, hogy az első sorokban ott vannak a Hallgatói Hálózat aktivistái, és provokációra készülnek. A média egyébként is a Békemenet ellen van, és erőszakosként próbálja meg beállítani a tüntetőket. A tüntetők egyébként a rendőrök becslése szerint úgy 200 ezren vannak.

16:08
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Békemenet: A bringások nem szeretik a békemeneteseket

A Bem téren gyülekező békemenetesek elállják az utat a város egyik legforgalmasabb kerékpárútján. A biciklisek méltatlankodnak, próbálnak csilingelni, de sokan inkább szomorúan leszálltak a bicikliről, és tolják.

16:10
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Ellenzéki: Most majd minden jóra fordul

Az ellenzéki szónokokra várva két nyugdíjas hölgy a tudósítónknak azt mondta a Műegyetemnél, hogy minden felszólalót ugyanannyira várnak, de nem ez alapján döntenek majd tavasszal, mert már mindketten tudják, hova teszik az ikszet. Ezután egy kicsit sajnálkoztak még, hogy az Együtt 2014 és az MSZP nem tud megállapodni egymással, pedig „a nép már kész az összefogásra”. Arra a kérdésre, hogy mit várnak a mai naptól, azt mondták, minden szépet és jót, és „most majd minden jóra fordul”. Az első szónok egyébként Bajnai lesz majd.

16:13
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Békemenet: Egyesek már koccintottak

Egy jól öltözött középkorúakból álló társaság alaposan felkészült a menetelésre. A társaság egyik férfi tagja az asszony hátizsákjából egy laposüveget és több apró, fémből készült felespoharat vett elő, megtöltötték itallal, és egyszerre lehúzták. Csak a férfiak ittak, mindenkinek bajsza volt. Tényleg.

16:14
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Ellenzéki: Gyurcsánynak van a legnagyobb a sikere

Elkezdődött a baloldali buli. Szalóczy Pál felsorolta a részt vevő pártokat, tudósítónk szerint messze a Demokratikus Koalíció kapta a legnagyobb tapsot. Az első sorban lévő idős hölgyek zászlójukat lengetve, torkuk szakadtából sikítoztak.

16:15
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Ellenzéki: Óriási a tömeg a Műegyetemnél

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke alig jutott el a színpadhoz. Közben folyamatosan megállítják a tüntetők, ő meg fürdik az érdeklődésben.

16:16
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Ellenzéki: Kezit csókolom

Üdvözölte Mesterházy Attila Heller Ágnest.

16:26
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Elindult a Békemenet

16:32
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Békemenet: Nem igaz,hogy kevés a fiatal

Feltűnően kevés a fiatal a Békemeneten, de ezt másképp látja az a Felvidékről, Nyitráról érkezett fiú, aki Budapesten tanul. Szerinte nincsen kevés fiatal, minden korosztályból sokan érkeztek. Számára azért fontos, hogy eljött, mert így méltó módon meg tud emlékezni 56-ról. Azért a Békemenetet választotta, mert ennek a szellemisége áll közel hozzá.

16:35
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Ellenzéki: Életkép a Gellért térről

Életkép a Gellért téren. A cikkre kattintva galéria nyílik! Fotó: Mudra László - Origo

16:39
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Ellenzéki: Az Orbán Viktor-Nagy Imre párhuzam

Ungár Klára beszédében Nagy Imrét méltatta, ezért mérsékelt tapsot kapott a közönségtől. Azt mondta, hogy Orbán életútja a fordítottja Nagy Imre életútjának, hisz Orbán most stadiont épít Felcsúton, utoljára ilyet Ceausescu tett. Szerinte a kormányfő kínaiak pénzéért ácsingózik, és közben elfelejti, hogy egykor Tibetért aggódott. Ungár Klára szerint Orbán és társai lenézik, és megalázzák a nőket. 

16:40
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Békemenet: Béketotyogás a Margit hídnál

A menet vége most a Margit híd budai hídfőjénél tart, a felhajtón nagyon összeszűkül az út, így ott inkább totyogtak az emberek, mintsem meneteltek. A hídon már jobb helyzet, a Béketotyogásból Békemenet lett megint.

16:42
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Ellenzéki: Főszerepben a golyóstollak

A Műegyetemnél az első felszólaló Juhász Péter volt, aki kijelentette: olyan nagy a tömeg, hogy „kétmillióan vannak mögöttünk”, utalva arra, hogy rengetegen nem férnek a színpadhoz. Ezután arra kérte a résztvevőket, hogy mutassák meg a helyszínen osztogatott golyóstollat, hogy „mindenki lássa, ezzel váltjuk majd le Orbán Viktort”. Ezután Bajnai Gordon következett, aki egy bonyolult hasonlatot adott elő: szerinte Orbán Viktor Magyarországa maga a Titanic. Egy jéghegyhez közeledik, de Orbán a gépházba még le is szól, hogy több gőzt, a szalonba pedig azt üzeni, hogy több zenét. Bajnai szerint jövőre arról kell dönteni, hogy Orbán-országot vagy normális Magyarországot szeretnének az emberek. A beszédet Mesterházy Attila is megtapsolta.

16:45
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Ellenzéki: Nem félnek az újkommunistáktól

Az ellenzéki tüntetésen Bokros Lajos arról beszél, hogy a Fidesz leváltása nemzeti ügy, már csak azért is, mert a Fidesz nem nemzeti párt, hanem újkommunista. Amúgy nem félnek tőlük, és Bokros szerint van esély arra, hogy legyőzzék őket.

16:51
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Forradalmi helyzetjelentés: Sóstón minden csendes

Forrás: Tóth Zoltán

A nyíregyházi Sóstói-erdő 3-as számú "Orkán" megfigyelő pontjánál továbbra is minden csendes! - jelentette az Origónak Max, az erdő kapitánya.

16:55
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Békemenet: Egyenesen Ausztráliából

Egy hatvanas férfi egy nagyobb Australia, Melbourne feliratú táblával vonul. A hetvenes években disszidált férfi azt mondta, hogy nem kifejezetten a Békemenetért jöttek haza, csak ha már itt vannak, akkor kijöttek, hogy megmutassák, támogatják a kormányt. A férfi, aki követi a magyar politikát, azt mondta, hogy ez a kormány az első, aki végre nemzeti, és nem olyan széthúzó, mint a többi.

16:56
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Ellenzéki: Gyurcsány ismeri Orbánt

Az ellenzéki tüntetésen hangos éljenzés és taps fogadta Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció elnökét. "Ha így folytatjuk, jövőre veszteni fogunk" - kezdte a beszédét, majd közölte, hogy ő ismeri Orbán Viktort, mert kétszer részt vett a legyőzésében. Ahhoz, hogy legyőzzük Orbánt, először is le kell győzni önmagunkat - mondja. Szerinte a választók nemcsak azt mondják, hogy Orbán takarodj, hanem azt is, hogy hogyan kell legyőzni: összefogással. Gyurcsány azt mondja, Orbán legyőzéséhez közös programra és közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltre lenne szükség.

Fotó: Mudra László - Origo

16:58
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Ellenzéki: Kuncze ugyanazt gondolja mint Gyurcsány

Kuncze Gábor szerint már nem a Fideszt, hanem az ellenzéki pártokat, ki nem mondva, az MSZP-t és az Együtt-2014-et ostorozta. Azt mondta: nem elég a választási vereség kis hasznain való osztozkodás, teljes összefogás kell. Egy jelölt, közös lista, közös listavezető kell. Ha maguk között nem találnak, keressenek máshol. Mesterházy fejcsóválva elégedetlenkedett, majd nem is tapsolta meg.

Fotó: Mudra László - Origo

17:01
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Jobbik: Csalódott fideszesek a jobbikos tömegben

Nagyjából öt-hatszáz ember vonul a Vértanúk terétől a Nádor utca érintésével a Deák téri jobbikos ünnepi rendezvényre. A Jobbik-rendezvények klasszikus kellékei most is megtalálhatók: visszaköszön az "adjon az Isten szebb jövőt" és a Nagy-Magyarország-térkép is. A Vértanúk terén elhangzott beszédekben szó volt az országban élő kormánykárosultakról, a földtörvényről és "egyéb felháborító dolgokról". A jobbikos tömegben vannak csalódott fideszesek is. "Elszámoltatás helyett felszámolás és leszámolás, nem ezt ígértétek" - áll az egyik transzparensen.

17:03
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Békemenet: Egymillióan vannak

A békemenetesek már a Nyugatinál járnak, ahol Széles Gábor bejelentette, hogy a helikopteres mérések és a rendőrség adatai alapján egymillióan vannak a résztvevők. A bejelentésre üdvrivalgás tört ki. Viszont nem úgy halad a tömeg, ahogy tervezték, a spontán csatlakozók közül sokan a molinó előtt csapódnak hozzá a tömeghez.

17:05
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Ellenzéki: Gyurcsány felszántaná az országot, ha kell

Az ellenzéknek egyetlen közös jelöltre van szüksége, nem kettőre, nem háromra, hanem egyre! - mondta a tőle megszokottan heves beszédében Gyurcsány, hozzátéve, hogy ha ő lenne az ellenzéki együttműködés akadálya, akkor ő bizony lemondana a közös cél érdekében. "Ha kell, felszántom az országot, keresztbe" - mondta Gyurcsány, és kijelentette, ő nem magáért aggódik, mert biztos benne, hogy ő ott lesz a parlamentben jövőre is. "Én, sokak bánatára, politikus maradok, és sikerre vezetem a pártomat" - mondta.

17:08
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Békemenet: Már a Nyugatinál tartanak

17:12
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Jobbik: Magukra találtak

A szokásos helyen, a Bajcsy és az Andrássy út kereszteződésében rengeteg a jobbikos, tudósítónk valóságos zászlórengetegből jelentkezett. A hangulaton sokat segít egy sámándob. A tavalyi rendezvényhez képest lényegesen tüzesebb az emberek kedve.

Október 23., vonuló Jobbik aktivisták a belvárosban Fotó: Sáling Gergő - Origo

Ezenkívül hazafias rock megy épp a Jobbiknál, abból is a Balázs Fecó legbánatosabb kesergőit idéző, fájdalmas zongoraalapra megénekelt méltatlankodás a kormány politikája miatt. A Jobbik annyira a városi folklór része, hogy egy csomó turista legyeskedik a gárdaegyenruhás tüntetők körül.

17:15
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Békemenet: Nagyvonalúak a zenészekkel

Úgy látszik, hogy a Békemenet nagyon jól jön a népzenészeknek, egy három vonósból álló fiatal banda előtt heverő hegedűtokból kifolyik a pénz, egy éppen ottjártunkkor odalépő férfi pedig 2000 forintot adott nekik.

17:16
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Ellenzéki: Hallod Attila, hallod?

Mesterházy Attila folyamatosan jegyzetelt Gyurcsány beszéde alatt. A tudósítónk körül álló tüntetők boldogan hallgatták. Egyikük kérdőre vonta a közelben álló Mesterházy Attilát: "Hallod Attila, hallod ezt?" Mire Mesterházy sértetten csak annyit válaszolt: "Igen hallom."

17:17
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Jobbik: Pörzse nem teketóriázott

Pörzse Sándor beszél, nem sokat teketóriázott, egy kis bajnaizás után rögtön szóba hozta a 2006-ban kilőtt szemű férfit, aki a napokban lett öngyilkos. Pörzse szerint van párhuzam az ő sorsa és 1956 között. Most jön a himnusz.

Egy Jobbik szimpatizáns a kutyájával Fotó: Sáling Gergő - Origo

17:20
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Békemenet: Provokáció!

Társaság egy Tudatos Társadalomért a Podmaniczky utcánál Forrás: Ferenczi András

Egy néhány fiatalból álló társaság - a Társaság egy Tudatos Társadalomért nevű szervezet tagjai - bibliai idézetekkel demonstrál a Podmaniczky utcánál. Azért tüntetnek, mert felháborítónak tartják, hogy a kormány a kereszténység mögé bújva szegényellenes politikát folytat. A transzparensek előtt még megállnak a békemenetesek, és morognak valamit, a biztonság kedvéért néhány rendőr őrzi a fiatalokat.

17:22
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Békemenet: Furcsán összeolvadtak

A Terror Házánál 3 órakor kezdődött gyertyagyújtás teljesen összefolyt az éppen akkor odaért Békemenet-vonulással. Az épület oldalánál politikusokat nem látni, civilek jöttek a mécsesekkel. Tudósítónk több embert is megkérdezett, de senki sem konkrétan valamelyik hozzátartozójáért vagy ismerőséért lobbant lángot. A Békemenet furcsán olvadt össze az amúgy is a Hősök terére igyekvőkkel, így a menet molinója mellett és előtt is sokan mennek olyanok, akik ugyanoda tartottak, de külön, útközben viszont a jelek szerint beszippantotta őket a hömpölygő tömeg.

17:25
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Jobbik: Van egy traktorjuk is

Novák Előd vonul egy munkagép mellett Fotó: Hirling Bálint - Origo

17:28
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Békemenet: Eléheztek a nagy menetelésben

Németh Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselője és Budafok polgármestere megéhezett a menetelésben, és az Oktogonon lévő Arribában egy jó nagy burritót vett magának.

17:29
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Ellenzéki: A felcsúti Maradona menni fog

Mesterházy Attilát, az MSZP elnökét hangos "Összefogást! Összefogást!" skandálással fogadta a tömeg. "Én is ezt mondom, és ez az, amiért a felcsúti Maradonának mennie kell" - mondta erre Mesterházy, aki arról beszél, hogy Magyarországon önkény van. 

17:34
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Ellenzéki: Összefogást! Összefogást!

Mesterházy szerint Orbán hamarosan arról fog beszélni, hogy Magyarország jobban teljesít, pedig ez nem igaz. Szerinte Orbán elzárja az országot a Nyugattól és a fejlődéstől, ő az, aki "fiatal demokratából egy őszülő despotává vált az elmúlt években. Ő az, akit le kell váltanunk, ő az, akit le is fogunk váltani, mert ez Magyarország érdeke". 

Mesterházy beszéde közben a tömeg egy része folyamatosan azt skandálja hangosan, hogy "Összefogást, összefogást!", és ez hangzik az után is, hogy levonult a színpadról. 

17:36
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Békemenet: Egy jó baloldalra szükség lenne

A Békemenetben csalódott jobbikosokat is találtunk, az egyikük a tudósítónknak azt mondta, elégedett a tömeggel, és a szokásos, magas színvonalú Orbán-beszédben reménykedik, magától a menettől pedig békét és szeretetet vár. Meglepte ugyanakkor, hogy az ellenzéki tüntetésen is ilyen sokan vannak, különösen, hogy a baloldal szerinte morálisan kellemetlen helyzetekbe került az elmúlt időszakban. Hozzátette, kár, hogy nincs jó baloldal, mert szükség lenne rá.

17:37
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Talpalávaló a Békemenet résztvevőinek

17:39
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Befogad és kitaszít a világ

A Petőfi hídon átmenő 4-6-os villamosról remekül rá lehet látni az ellenzéki megemlékezésre, tapasztalta saját szemével tudósítónk. A tömeg a Műegyetem főépületének széléig ér. A villamoson néhány, a Békemenetre igyekvő idősebb hölgy meg is jegyezte: "Na, ott a szoci tömeg. Hála az égnek, nincsenek sokan." A villamosra közben éppen felszállt egy, a tüntetést otthagyó nő, kezében egy molinóval: "Hazám földjén is száműzött vagyok. Befogad és kitaszít a világ."

Az idézet alapjául szolgáló vers eredetijét itt olvashatják.

17:42
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Ellenzéki: Összekaptak a tüntetők

A skandálás elnyomta Mesterházy Attilát. Tudósítónk körül összekaptak a tüntetők: egy szocialista akarta elhallgattatni a DK-sokat, hogy fejezzék már be, mert ő ezért a beszédért jött.

17:46
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Ellenzéki: Felcsútról is jöttek?

Az ellenzéki tüntetés tele van a Fidesz rendezvényeiről megszokott, településeket jelző táblákkal. Köztük az első sorokban, jól fényképezhető helyen villog egy nagy Felcsút tábla is.

Fotó: Mudra László - Origo

17:54
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Hősök tere: Kerülhetnek a renitensek

Dühösek azok az érdeklődők, akik a Békemenet végcéljához, vagyis a Hősök terére nem a tömeggel, hanem a Városliget felől érkeznek. A tér hátulja ugyanis el van kerítve, mert ide érkeznek a politikusok. Ezen a részen fekete Audik váltják egymást, a rendszámuk alapján kormányzati autók. Emiatt az egész teret, sőt még a Műcsarnokot is meg kell kerülniük a renitens kormánypárti szimpatizánsoknak.

17:55
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Ellenzéki: Oszlik a tömeg a Műegyetemnél

Az ellenzéki rendezvény után lassan, fegyelmezetten vonulnak az emberek, és főként azt találgatják, hogy hányan lehettek a Műegyetemnél. Egy középkorú nő tudósítónknak azt mondta, nagyon tetszett neki a nagygyűlés, jól érezte magát. Úgy látta, hogy Gyurcsánynak volt a legnagyobb sikere, bár ő személy szerint nem kedveli. A szónokok által emlegetett összefogás a legfontosabb szerinte is, bár ő Bajnait látná szívesen a közös miniszterelnök posztján. De most egyelőre hazamegy pihenni.

17:59
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Békemenet: Európai színvonal!

A Hősök Tere oldalához kitelepülő árusok mindent 350 forintra áraztak. Ennyi a félliteres ásványvíz, a 2 deci forralt bor és a kisfröccs is. Akire pedig rájön a szükség, az Toi-Toiok helyett teljesen európai színvonalú vécékonténerekben könnyíthet magán, jelentette tudósítónk. A 40x80 centis lobogó 2500 forint.

18:03
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Békemenet: Gyönyörködő japánok

A Műcsarnok lépcsője tele van idősebb érdeklődőkkel, legalább százan ülnek a hideg kövön. Az épület oldalában japán turistacsoport nézi a tömeget. Tudósítónknak azt mondták, nem értenek egy szót sem magyarul, de azért meghallgatják a beszédeket, mert "olyan szép ez az egész". Mindezt természetesen angolul.

18:08
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Békemenet: Spontán székely himnusz

A menet elején haladó szervezőket többen tapssal és zászlólengetéssel fogadták a Hősök terén. Amikor a menet eleje megérkezett a Hősök terére, a menet vége a Terror Háza környékén járt. A Terror Házánál a résztvevők spontán módon elénekelték a székely himnuszt. Miközben a menet haladt, az Andrássy úton végig tapsoló, zászlókat lengető emberek álltak, egyes házak ablakából is integettek. A hangszórókból zene szólt, a menet mellett pedig több helyszínen népzenét játszottak fiatalok. A tömegben a korábbi feliratok mellett "Békét a szívekben", illetve "Bajnai, menj Ciprusra" feliratok is feltűntek. A Békemenet útvonalán, a Kodály köröndnél nagy kivetítőt állítottak fel, hangszórókkal. A Hősök terén kezdődő megemlékezésen Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet.

18:10
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Jobbik: Nem langyoskodnak

Vona Gábor beszél. Október 23-án csak politizálni szabad, mert nem azért haltak meg olyan sokan 1956-ban, hogy langyos megemlékezésekkel idézzük fel őket - mondja.

18:13
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Hősök tere: Lopják a showt

Kamerás minihelikopter lopja el a show-t a Hősök terén, szúrta ki tudósítónk. A tömeg szélénél, a kordonoknál küldték a levegőbe a tömeget filmező szerkezetet valakik, vélhetően profi tévések vagy a szervezők. A kis helikoptert most a színpadnak hátat fordítva figyelik és kamerázzák mobiljukkal többtucatnyian.

18:15
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Békemenet: Birka a tömegben

Bárnybőrbe bújt békementes tüntető, október 23., Andrássy út Forrás: Ferenczi András

Egy báránybőrbe bújt lány is megjelent a Békemeneten. Azt mondta, hogy azért jött el a Békemenetre, mert nincsenek túl jó filmek a tévében, és ha már kijött, akkor ide, mert lehet, hogy jövőre leváltják a Fideszt, és akkor nem lesz Békemenet. Azért vett fel birkajelmezt, mert "én egy báránybőrbe bújt csaj vagyok, az Orbán pedig egy báránybőrbe bújt farkas". A lány azt mondta, hogy az ellenzéki tüntetésen is volt kint, de inkább idejött "gondolatébresztőnek".

18:17
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Hősök tere: Cseh Tamás melegít

Felvételről énekli a Corvin köziek című dalt.

18:18
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Jobbik: A háromfejű szörny

Meg kell vizsgálnunk, hogy mi valósult meg 56-ból, mondja Vona. Pofátlan, aki ilyenkor nem akar politizálni Vona szerint. Nem mondta ki, de több utalásból úgy tűnik, hogy Orbán Viktorra gondol, akinek egész élete 56 elárulásáról szól szerinte. Vona azt mondja, ma az ünneplők előtt három választás van, mint 1956-ban: a Műegyetemnél vannak a forradalom elárulói, a Hősök terén azoknak az örökösei, akik 56-ban is a polgári kényelem kegyes hazugságát választották, akik a szemüket takarják el rothadó naranccsal. Nem meglepő módon Vona szerint 56 igazi örökösei, a szabadság harcosai őt hallgatják.

Bajnai, Gyurcsány és Mesterházy ugyanannak a szörnynek a három feje. A Fidesz pedig csak a hatalmat akarja, semmi mást. Az egymástól való rettegésből élnek.

18:19
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Hősök tere: Itt a tömeg

Panorámakép a Hősök teréről, Békemenet Forrás: Origo

Most éppen Weöres Sándor Rapszódia a kivívott szabadságról című versét hallgatják.

18:25
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Békemenet: Próbálnak előre jutni

A Békemenet végén szellősen állnak az emberek, nagyobb csoportban állnak a Bajza utcánál, illetve a Kodály köröndnél elhelyezett kivetítőknél, sokan azért megpróbálnak előrébb menni.

Most jön Orbán.

18:27
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Hősök tere: Orbán is rekedt

Nagy tapsviharban, rekedten kezdi a beszédét Orbán Viktor. Már az ellenzéki tüntetés fő szónokai is mind be voltak rekedve, nem tudjuk, mi lehet a hangjukkal.

18:29
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Jobbik: Polgári hazugságok

Polgári kényelem, polgári nyugalom, kegyes hazugságok - ezzel írja le Vona a Fideszt. Új jelszava: akié a föld, azé a szabadság.

Vona szerint a Fidesztől és az MSZP-től egyszerre kell megszabadulni, ami csak az 56-oshoz hasonló 2006-os generációnak sikerülhet.

18:31
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Hősök tere: A lehetetlenre kellett vállalkozni

Orbán az 1956-os forradalomról beszél. "Szabadságharcot indítottunk, ahogy egy nagyra hivatott nemzethez illik. Az emberfelettire kellett vállalkozni. Már kötésig süllyedtünk a nagy, szürke és bárdolatlan szovjet masszában. Fegyvert kellett ragadni, és harcba kellett szállni a mérhetetlen túlerővel, és az akkori magyarok megtették, megtették, amit megkövetelt a haza. Dicsőség a hősöknek!"

18:35
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Hősök tere: Inkább Orbán, mint a mentők

A mentősök egy idős nőt kísértek a Műcsarnok mellett álló mentőautóhoz, mert leesett a vérnyomása, és rosszul lett. Éppen ekkor kezdte azonban beszédét Orbán Viktor,  és amikor ezt a nő meghallotta, nem akart beszállni az autóba, szembeszállt az őt tessékelő mentősökkel, mondván hogy ő meg akarja hallgatni a miniszterelnököt. A helyzetet végül úgy oldották meg, hogy az idős nő beszállt az autóba, a mentősök pedig nyitva hagyták neki az ajtót, hogy hallgathassa Orbán beszédét.

18:36
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Hősök tere: Háromszor győztük le a kommunizmust

Szépek, bátrak, és olyan fiatalok voltak, mégis odaadták az életüket a mi szabadságunkért. Akik meghaltak, akiket bebörtönöztek, azok értünk, helyettünk haltak meg. Lemondtak a világról, az életről az életért - mondja Orbán, majd az áldozatok, sebesültek számát sorolja, majd a méltatások után arról kezdett beszélni, hogy a magyarok a 20. században háromszor győzték le a kommunizmust.

18:40
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Hősök tere: Orbán királyi többesben emlékezik

1956-ban sokan elmentek, de ilyen-olyan okokból sokan maradtak, és túlélték, majd a rendszerváltás idején egy év alatt "legyőztük őket" - mondja Orbán, aki szerint pont ezen a téren mértek végső csapást a nemzetre Nagy Imre újratemetésével. "Itt mondtuk ki, hogy a szovjet katonáknak távozniuk kell, itt mondtuk ki, hogy az állampártot rá kell szorítani a választásokra" - idézi fel Orbán királyi többesben az újratemetésen elmondott nagy hatású beszédét.

18:44
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Hősök tere: Ma is közénk lövetnének

A sors könyvét a hitünk, a bátorságunk, a szeretetünk és az összefogásunk erejével, és ha úgy adódik, a vérünkkel saját magunknak kell írni. A magyar hős nem aggódik a sors miatt, hanem cselekszik. Szép dolog, hogy ilyen sokan eljöttünk, hogy fejet hajtsunk 56 emléke előtt. De önök is tudják, én is tudom, hogy nem csak az emlékezés hozott ide minket. Azért jöttünk, mert tudni szeretnénk, hogy mi lesz - mondja Orbán.

Először is tisztán kell látni, és magabiztosan ki kell mondani, amit tudunk. Tudjuk, hogy a magyar szabadságharcnak árulói is voltak. Tudjuk, hogy külföldről verték le a forradalmat. Tudjuk, hogy sokan segítették az ellenséget. Tudjuk, hogy 2006-ban ezen a napon puskákkal vadásztak ránk a pesti utcán, lovasrohamot vezettek. Mindez azért történhetett, mert azok kezében volt a hatalom, akik gátlástalanul felhasználhatták az állam erőszakszervezeteit a nép ellen. Ma is megtennék, ha megtehetnék, és csak azért nem teszik, mert az előző választáson félretolták őket.

Forrás: Origo

18:45
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Békemenet: Orbán Viktor az időben utazik

Még a Terror Háza elé is helyeztek kivetítőt, amelyen követni lehet Orbán Viktor Hősök terén mondott beszédét, bár itt az Origo tudósítója szerint csak pár százan állnak. Orbán Viktor hangja viszont másképp hallatszódik a Terror Házánál lévő kivetítőnél, mint a Kodály köröndnél. A Terror Házánál sokkal előrébb tart a beszéd, mint a Hősök teréhez közelebb lévő Kodály köröndi kivetítőn.

18:47
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Hősök tere: Így lettünk világnemzet

Nagy dolgok történtek 2010 óta - kezdi a kampánybeszédet Orbán, aki szerint azóta azzal, hogy önálló döntéseket hoztunk, világnemzet lettünk. "Vitákat és összetűzéseket vállaltunk, és sorra megnyertük azokat. Közeledünk a mindennapi megváltás, a valódi szabadságunk felé." Azért vagyunk itt, hogy megmutassuk, hogy ezt már nem vehetik el tőlünk - mondja.

18:52
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Andrássy út: Fiatalos lendület, kempingszékből

A Kodály körönd és a Hősök tere között három kivetítőn is lehet követni Orbán beszédét, mindegyik mellett két-háromszáz néző csoportosul, közöttük viszont ritkásan állnak az emberek, az igazi tömeg csupán a Rippl-Rónai utcánál kezdődik, ami az első utca a Hősök tere mellett. Az Andrássy úton kihelyezett kivetítők mellett kempingszéken ülő nyugdíjasok hallgatták Orbánt, aki éppen a gulyáskommunizmust leváltó fiatalos lendületről beszélt.

18:53
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Hősök tere: Mindenkire szükség lesz

Látjuk, hogy megint szervezkednek, hamisítanak, és idegenekkel szervezkednek - mondja Orbán, aki szerint nincsenek véletlenek. A Békemenetet nem véletlenül hívják így: mi mindannyian szelíd életet akarunk, de a békesség nem azonos az együgyűséggel. Jól tette a Békemenet, amikor visszaverte a gyarmatosítási kísérletet. Köszönet érte!

Nem fogjuk tétlenül nézni, le fogjuk leplezni az összes hamisítást, hazugságot. Kemény küzdelem lesz. Nem elég jól kormányozni. Nem hagyhatjátok a munkát csak a kormányra vagy a pártokra. Ha meg akarjátok védeni a mindennapi életetek biztonságát, személyesen kell részt venni a harcban. Szerveződjetek, jelentkezzetek. Lassan be kell indítani a gépezeteket. Mindenkire szükség lesz, az egyetemi tanárra és a hentesre is, a fiatalra és az idősekre is.

Fotó: Hajdú D. András - Origo

18:56
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Hősök tere: vége a beszédnek

Forrás: Sáling Gergő

Ez a kép még akkor készült a huszárról, amikor beszélt Orbán Viktor

18:59
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Leterheltek a mobilhálózatok

Budapest belvárosában elég nehéz telefonálni, és az internet is akadozik, érezhetően nagyon leterheltek a hálózatok.

19:12
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Hősök tere: A kormány jól céloz

"Még négy év, ez volt a legfontosabb üzenet" - mondta egy középkorú nő, aki népies ruhában volt, párja, egy copfos férfi pedig azt mondta, hogy nagyon jó beszédet mondott a miniszterelnök.

Budapesten tanuló, kokárdát viselő német diákoknak is tetszett a beszéd, habár egy szót sem értettek belőle. Egy hetvenes bácsi szerint "Orbán reális képet festett az országról, a kormány oda céloz, ahol szükség van rá, az embereknek pedig mindent meg kell tenni a saját területükön."

19:16
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

KIM: Többszázezren voltak a Hősök terén

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közleménye szerint több százezren vettek részt a Hősök terén megrendezett állami ünnepségen, ahol rendkívüli esemény, rendbontás nem történt.

19:23
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Jobbik: Vona mindenkit elküldött

"Szégyelljétek magatokat, és húzzatok el!" - üzente Vona Gábor az MSZP-nek és a Fidesznek. A Jobbik megemlékezésén több ezren vettek részt, a tömegben ott voltak a Magyar Gárda tagjai is. A politikusok felszólalásai után a Deák tér Andrássy út felőli végén felállított színpadon a Hungarica együttes koncertjével zárul a Jobbik október 23-i rendezvénye.

19:31
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Oktogon: Nem férnek fel a villamosra

"Hát itt volt fél Magyarország, hogy férnénk fel a villamosra!" - mondta egy idős néni a Békemenet után a villamosra váró tömegben az Oktogonon.

19:44
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Hányan voltak a Hősök terén?

A Békemenet szervezői szerint egymillióan voltak a menetben, a KIM pedig több százezresre becsülte a Hősök terén összegyűlt tömeget. A 444.hu kiszámolta, hogy a téren és a környező utcákban maximum 290 ezer ember férne el, ha semmi más nem lenne ott - például a szobrok vagy a nagy színpad.

19:48
október 23, 2013
Vágólapra másolva!

Nem várunk már mást

Budapesten minden helyszínen véget értek a programok, bár a Jobbiknál még tartanak a koncertek, és a szimpatizánsaik még lehet, hogy elindulnak valamerre a városba, de érdekes eseményekre már nem számítunk, így a percről percre tudósításunkat lezárjuk. Természetesen, ha mégis történik még valami izgalmas a városban, megírjuk.