Hatalmasat robbantott a brit olajcég

Vágólapra másolva!
Szabályosan felrobbant a ma reggeli gyorsjelentés után a londoni piacon forgó BP olajcég árfolyama. A társaság az elemzői konszenzushoz képest lényegesen magasabb újrabeszerzési árakkal módosított profitot ért el a harmadik negyedév során. A cég továbbá 5,6 százalékkal megemeli az osztalékfizetését is. 
Vágólapra másolva!

Jól sikerült a harmadik negyedéves jelentése a világ egyik legnagyobb olajcégének, a BP-nek. Az olajmamut 96,6 milliárd dolláros árbevételt ért el és 20 centes egy részvényre jutó profitot. Mindkét esetben sikerült az elemzői konszenzust túlszárnyalnia a vállalatnak. További jó hír, hogy az olajiparban kiemelt figyelemmel követett újrabeszerzési árakkal módosított profit 3,7 milliárd dollárt tett ki, ami a 3,4 milliárd dolláros konszenzust jócskán meghaladja. Igaz, egy évvel korábban még 5 milliárd dollár volt ez az összeg.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A részvényesek számára még egy másik pozitív üzenetet is hozott a cég, 5,6 százalékkal 9,5 centre emelik a negyedéves osztalékfizetést.

A BP a 2010-es mexikói-öbölbeli olajkatasztrófát követően próbál magához térni, azóta már több mint 60 milliárd dollár értékben adott el eszközöket a vállalat. 2015 végéig még további 10 milliárd dollárnyi eszköz akar eladni a vállalat. A legfrissebb tervek szerint jövőre 24-25 milliárd dollárt költ majd a cég beruházásokra, ami a korábban kitűzött sáv alsó széléhez közelít, hiszen a társaság 2020-ig nagyjából évente 24-27 milliárd dollárt készül beruházásra fordítani.

Ugyan még jó pár milliárd dollárnyi büntetést ki kell fizetnie az olajmamutnak, ettől függetlenül próbálnak a minél nagyobb megtérüléssel kecsegtető olajmezőkön jó pozíciókat szerezni.

3,17 millió hordónyi olajat tudott a BP a felszínre hozni a negyedév során, ami alacsonyabb a 2012-ben elért 3,31 millió hordós napi átlagnál.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Brent olajár nagyjából az egy évvel korábbi szintet érte el a negyedév során, ugyanakkor a finomítói árrés a hordónkénti 20 dollárról 13,62 dollárra esett össze.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A BP által korábban bejelentett 8 milliárd dolláros részvény visszavásárlásnak még nincs vége, csupán a felénél járnak még a programnak.

A részvény jól reagált a bejelentésekre, 4 százalék körüli pluszban jár már a papír.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu