Bíróságon keresi igazát a Mol

Vágólapra másolva!
Nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezett a Mol a horvát kormány ellen, horvátországi befektetéseinek védelmében, mert az nem teljesítette bizonyos szerződéses kötelezettségeit és vállalásait.
Vágólapra másolva!
  • Nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezett a Mol a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID) a horvát kormány ellen, horvátországi befektetéseinek védelmében. Az indok szerint partnere az nem teljesítette bizonyos szerződéses kötelezettségeit és vállalásait - közölte a hazai olajtársaság.
  • A Mol a horvát kormány elleni eljárás megindítását az Energia Charta Egyezmény alapján, jogi képviselőjén, a Weil, Gotshal and Manges LLP nemzetközi jogi irodán keresztül kérelmezte.
  • A hazai olajtársaság, mint Horvátország egyik legnagyobb külföldi befektetője, régóta megbízható stratégiai partnere a horvát kormánynak. Ennek jegyében a cég mindig is a horvát kormánnyal kialakult viták békés rendezésére törekedett, sőt, továbbra is nyitott a jelenlegi vita tárgyalásos rendezésére.

Mosonyi György, a Mol felügyelő bizottságának az elnöke már szeptember közepén beszélt arról a lehetőségről, hogy ha kell, akkor a bíróságra megy a Mol a horvát kormánnyal szemben, mert a Mol szerint a horvát fél nem tartotta be a szerződéseket, amit még 2009-ben kötöttek. A Mol számára az egyik legfájóbb az INA gáz üzletágának a folyamatos vesztesége, ami miatt legalább 2 milliárd kunás (mintegy 78 milliárd forintos) kártérítést szeretne a Mol kapni. A horvátok ugyanis nem liberalizálták a megállapodásoknak megfelelően a gáz üzletágat.