Uniós infofejlesztés a Debreceni Egyetemen

Vágólapra másolva!
Az infotechnológia és azon belül az internethasználat rohamos fejlődéséhez köthető elméleti és gyakorlati alkalmazások fejlesztését végzi konzorciumi partnereivel a Debreceni Egyetem egy 1,58 milliárd forintos projekt keretén belül.
Vágólapra másolva!

Az 1,58 milliárd forintos uniós támogatású projekt keretében nemzetközi konferenciákat is szerveznek, ösztöndíjakat finanszíroznak, informatikai és elektronikai eszközöket vásárolnak, de ezek mellett 180 tudományos publikáció elkészítését is vállalták.

Sztrik János szakmai vezető egy mai konferenciát megelőző sajtótájékoztatón elmondta, a félidejénél tartó kétéves program résztvevői többek közt új szerverek fejlesztését végzik. Erre az internethasználat elképesztő növekedése miatt van szükség. Ezen belül kiemelt jelentőséget kapnak például az internetbiztonsággal kapcsolatos kérdések, kutatási témát képez a mindennapi életet segítő internetes mobilalkalmazások, protokollok fejlesztése is, fűzte hozzá.

Gaál István, a DE Tudományegyetemi Karok centrumának elnöke kiemelte, hogy a projekt témái között kifejezetten oktatási célú anyagok kialakítása is szerepel. Mihálydeák Tamás, az informatikai kar dékánja tájékoztatott, hogy ez a kar eddigi legnagyobb fejlesztési programja. A kutatási és oktatási alprojektek mellett létrehozták a Jövő Internet Kutatáskoordinációs Központot, amelynek a feladata, hogy a hazai internetes kutatások regionális központja legyen, ismertette Sallai Gyula, a központ tudományos igazgatója.