Túlfizetettek az óriási alapok?

Vágólapra másolva!
Rendkívül gyenge teljesítményt mutathatnak fel idén (is) az óriási vagyonokat kezelő hedge fundok, melyek sorozatban az ötödik éve teljesíthetik alul a piaci átlagot. Ennek ellenére dollármilliárdokat zsebelnek be a különböző alapkezelési díjakon - írja a Bloomberg.
Vágólapra másolva!
  • A hedge fundok átlagosan csak 7,1 százalékos hozamot értek el idén, novemberig a Bloomberg szerint, ami a jelenlegi bikapiacon meglehetősen szerény teljesítménynek tűnik. Az amerikai piacok teljesítményét mérő S&P 500 index-szel 29,1 százalékos hozamot lehetett idén elérni, ha a kapott osztalékokat is újrabefektettük.
  • Ezzel a alapok idén az utóbbi nyolc év legnagyobb mértékű alulteljesítését mutathatják be.
  • A nagy alapok sorozatban az ötödik éve teljesíthetnek rosszabbul, mint az S&P 500 index. A Bloomberg Global Aggregate Hedge Fund index szerint ezek az alapok 97 százalékkal teljesítik alul a S&P 500 indexet 2008 vége óta.
  • A gyenge teljesítmények ellenére a hedge fundok 50 milliárd dollárt "kaszíroztak" a különböző alapkezelési- és sikerdíjakból idén.
  • A hedge fundok gyatra teljesítménye viszont nem tántorítja el a befektetőket, hogy óriási vagyonokat bízzanak az alapkezelőkre. Az idei első kilenc hónapban 53,2 milliárd dollárnyi friss tőke érkezett ezekhez az alapokhoz, szemben a tavaly egész évi 34,4 milliárd dollárral.
  • Stan Druckenmiller milliárdos befektető a közelmúltban feltette a kérdést, hogy a befektetők miért fizetnek magas, 8 százalékos sikerdíjakat a hedge fundok kezelőinek, ha azok tragikus hozamokat érnek el.
  • Egyes hedge fund menedzserek azzal védekeznek, hogy ezeknek az alapoknak más céljaik vannak, mivel a befektetőik nem nagy kockázat mellett szeretnének óriási hozamokat elérni, hanem minőségi befektetéseket szeretnének alacsony kockázattal 3-5 éves időtávon belül.

Mi az a hedge fund?

A hedge fund egy kevéssé szabályozott befektetési alap, amely jellemzően csak szűk körű, vagyonos befektetők részére elérhető, akik a tőke arányában vett fix díjon felül gyakran sikerdíjat fizetnek az alap menedzserei részére.

A hedge fundok lazább szabályozásukra és zártkörűségükre tekintettel sokkal komplexebb, egyedibb, és gyakran kockázatosabb befektetési stratégiákat tudnak megvalósítani, mint a legtöbb más vagyonkezelési megoldás, sokkal széleskörűbb eszközöket felhasználva. Ez többek között az árfolyam csökkenésére spekuláló short pozíciókat, összetett, akár tőzsdén kívüli származtatott termékeket, illetve a saját tőkén felüli kitettség, a tőkeáttétel felhasználását jelenti. Ebből kifolyólag gyakran magasabb hozamokat tudnak elérni.

A hedge fund magyar fordítására nincs egységesen elfogadott kifejezés. A médiában gyakran megjelenik a fedezeti alap, árfolyamkockázati alap szóösszetétel, de egyik sem fedi a Hedge fund definíciójának lényegét, így a leggyakrabban a szakmai anyagokban is az eredeti Hedge fund kifejezés szerepel. A "hedge" szónak valóban a 'fedezés' a magyar megfelelője, azonban ez eredetileg is arra vezethető vissza, hogy a Hedge fund-ok hőskorukban gyakran egyes pozíciókkal ellentétes irányú, vagy azok kockázatát lefedező pozíciót vettek fel hasonló eszközökben, derivatív termékekben.