A gyed-extrával könnyebb újra munkába állni

Vágólapra másolva!
A kisgyerekes szülők egyszerre lelki és gazdasági dilemmáján könnyíthet a gyed-extra: január elsejétől megkönnyítheti a visszatérést a munkába.
Vágólapra másolva!

Az új célzott támogatási formáról Kara Ákos országgyűlési képviselő, a Fidesz megyei elnöke beszélt ma Győrben tartott sajtótájékoztatóján. A politikus emlékeztetett arra: egy hagyományos családtámogatási formát bővítenek ki a gyed-extrával 2014 első napjától. „Így kívánjuk még inkább megbecsülni a nőket, az édesanyákat”, mondta, majd hozzátette, a kormányzat szándékai szerint ez a megoldás segíti a gyermekvállalást és- nevelést, valamint a jelenlegieknél kedvezőbb feltételeket biztosít a kisgyermekes szülők munkába állásához.

Győr-Moson-Sopron megyében a munkahelyvédelmi akcióterv nyújtotta lehetőségeket mintegy 33 ezren veszik igénybe, közülük körülbelül 15 százalék a járulékkedvezményt. „A gyed-extra további komoly lehetőséget ad az ő foglalkoztatásuk támogatásához”, – jegyezte meg, emlékeztetve, hogy esetükben akár öt éven keresztül is érvényesíthetnek kedvezményt a munkáltatók, így még inkább érdemes lesz gyermeket nevelő anyákat alkalmazni.

Széles Sándor kormánymegbízott, a KDNP megyei elnöke az eseményen arról beszélt: a kormány egyértelmű szándéka, hogy ezzel az intézkedéssel is támogassa a gyermeket nevelő családokat, a szülő nőket és a munkába visszatérni kívánókat. Ha a megyében jelenleg több mint 1600 potenciális érintett igénybe veszi a támogatást, akár duplájára is emelkedhet a nők bevétele. Emellett, fűzte hozzá, a gyed-extrával teret nyerhet a részmunkaidős foglalkoztatás. Ennek a jövedelemszerzés mellett az is fontos eredménye, hogy az anya „olyan extra információkhoz juthat, amelyeket otthon soha nem szerezne meg”, így az ellátás lejárta után könnyebben válhat a munka világának aktív résztvevőjévé.