Ágyukban csaptak le nyíregyházi zugárusokra

Vágólapra másolva!
Feketekereskedőket talált az adóhatóság a feketén üzemeltetett szállásokon Nyíregyházán. Utána a feketepiacra is kinézett a NAV és begyűjtött pármillió forintot.
Vágólapra másolva!

Engedély nélküli szállásadókat leplezett le Nyíregyházán az adóhatóság. A központi és helyi szerv közös akciója során több mint ötven feketén elszállásolt vendéget találtak - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Egy hónapon belül második alkalommal ellenőrizték a pénzügyőrök és adóellenőrök az engedély nélkül üzemeltetett szálláshelyeket, amelyeket külföldi, engedéllyel nem rendelkező árusok használtak. A bérleti díjak nem álltak összhangban a szolgáltatással, a bevétel után pedig nem fizettek adót a szállásadók. A helyszínen tartózkodó külföldieket a Bevándorlási Hivatal munkatársai is ellenőrizték.

A NAV a razziát kiterjesztette a régió legnagyobb piacaként számon tartott területre, ahol elsősorban a "kontárokat", azaz az adószám nélküli vállalkozásokat ellenőrizték, és szükség esetén bírságot szabtak ki a törvénytelen kereskedelemért. Az ellenőrök mellett a végrehajtók is részt vettek az akcióban, akik a nyilvántartott adótartozást a helyszínen szedték be a vállalkozásoktól.

Az élénkülő forgalom miatt az árusok nem kockáztatták az árukészleteik lefoglalását, így pár óra alatt több mint hárommillió forintot fizettek a mulasztók, akik többségében Budapestre bejelentett gazdálkodók voltak. A pánikszerűen pakolászó árusokat a pénzügyőrök segítségével tartóztatták fel a NAV közlése szerint.

A NAV az elmúlt két évben folyamatosan szervezett akciókat a NAV a határon túlról érkező zugárusok ellen. Mivel ezek az árusok adóelkerüléssel jutottak tisztességtelen előnyhöz, a környékbeli kereskedők levélben fordultak a NAV-hoz, és maguk is szorgalmazták a korábbi ellenőrzések folytatását.