Így vehet féláron karácsonyfát

ezüstfenyő kicsi
Vágólapra másolva!
Nem szeretne elpusztítani egy élő fát, de ragaszkodik a fenyőillathoz? Sokat spórolhat, ha a labdás fa túléli az ünnepeket.
Vágólapra másolva!

A fenyőfa beszerzése komoly feszültségforrás lehet a karácsonyi készülődés amúgy sem stresszmentes időszakában. Főleg, ha a család egyik fele élő fenyőt szeretne, mivel fenyőillat nélkül nincs igazi karácsonyi hangulat. A kényelmesebb tábor ilyenkor azzal érvel, hogy egyáltalán nem környezettudatos magatartás néhány hét miatt kivágni egy fát, ráadásul anyagilag is jobban megéri egyszer befektetni egy szép műanyag karácsonyfára.

Forrás: MTI

A köztes megoldás lehet az élő fenyőfa-kölcsönzés: ez egyszerre környezettudatos és természetes, és a fenyőillatról sem kell lemondani. A labdás fák színe megfelelő gondozás esetén élénk marad, és nem kezdik el hullatni a tűleveleket az első héten. Nemcsak környezetvédelmi, hanem anyagi megfontolásokból is jobban megéri labdás fenyőt kölcsönözni, ugyanis elég mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha egy nagyobb méretű, formás vágott fenyővel szeretnénk elkápráztatni a családot.

Így élheti túl a karácsonyt a földlabdás fenyő

Mielőtt „kibérel” egy fát, mindig tesztelje le az állapotát! Érdemes végigsimítani az ágakat, mert ha túl sok levél pereg le, jobb, ha másikat keres. Ellenőrizze, hogy nincsenek-e megbarnult és elszíneződött ágak a fán!

Hiába azonban a földlabda, a fenyők csak akkor élik túl a karácsonyt, ha a megfelelő módon gondozza őket. Sok kertészet megszüntette a korábbi években sikeres akciót, mert az volt a tapasztalatuk, hogy a visszahozott fenyőknek általában a fele nem marad meg. Sokszor levágják az ágak végét, vagy a csillagszóró okoz maradandó sérüléseket a fán.

A fának igazi sokkot jelent a szabadtéri és a szobahőmérséklet közötti különbség. Az ünnep előtt az utolsó pillanatig tartsa hűvös, de lehetőleg fagymentes helyen. Fokozatosan szoktassa a fát a meleghez, először kerüljön a garázsba vagy a folyosóra, és csak utána vigye be a lakásba. Helyezze minél távolabb a fűtőtesttől, és ne vagdossa vissza az ágakat!

A nem megfelelő mennyiségű öntözéssel szintén tönkre lehet tenni az elő fenyőt. Nem kell sok vizet használni, de fontos, hogy a fa földje mindig nyirkos legyen. Akkor sem kell túlöntözni, ha lehullik néhány levél, sokkal többet ér, ha magasabb páratartalmat biztosít a helyiségben.

Ha meg szeretné őrizni a fát az utókornak, sajnos le kell mondania a műhóról, a csillagszóróról, és díszeket is csak mértékkel aggasson az ágakra. Ha karácsony után is a négy fal között szeretne gyönyörködni a fában, inkább ne vegyen labdás fenyőt, mert a fának az a jó, ha minél kevesebb időt tölt a lakásban. Az ünnepek elteltével vigye ismét hűvös helyre a fát, és tartsa be a fokozatosság elvét, amikor pedig visszaváltjuk, tekerjen rá egy pokrócot vagy egy zsákot.

Ha nem szeretné visszaadni a fát, akár ki is ültetheti a kertbe az ünnepek után. A kiültetés módjáról tájékozódjon a kertészetekben, mert sok labdás fa karrierje ért már véget a nem megfelelő ültetés és a fagyok miatt. Ha pedig mindez túl macerásnak tűnik, kössünk kompromisszumot, és vegyünk egy szép, élethű műfenyőt – a fenyőillatot fenyőkoszorúkkal, fenyőből készült asztaldíszekkel is meg lehet idézni a lakásban.

A kertészetek különféle akciókkal ösztönzik a labdás fák kölcsönzését. Az Oázis kertészetben például 2013. január 2-7. között veszik vissza a cserepes fenyőket, a fenyőfa árának 50 százalékát pedig le lehet vásárolni, viszont ne felejtse el eltenni a számlát, mert csak az eredeti nyugta bemutatása után kapja vissza a pénzét. Egy 100-150 cm-es lucfenyőt akciósan már 3600 forintért haza lehet vinni, egy 150-175 cm-es szerbluc fenyő ára 8590 Ft, egy ugyanekkora nordmann fenyő pedig 17990 forintba kerül.