A Patyomkin-gyáras csoport újabb cégei buktak le

Vágólapra másolva!
Októberben olyan üzemeket talált a NAV, amelyek alkalmatlanok gyümölcsfeldolgozásra, mégis több százmilliós támogatást kaptak rájuk. A nyomozók most újabb cégeket találtak meg az ugyanahhoz a csoporthoz tartozó körből.
Vágólapra másolva!

Újabb akciót indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy mezőgazdasági támogatásokkal csaló csoport ellen. A csoportból egy budapesti és egy Heves megyei céget október végén már lebuktatott a NAV, most újabb négy budapesti és egy fejér megyei céget találtak meg.

Hetvenöt nyomozó harminckét helyszínen tartott házkutatást, legfoglaltak gépsorokat, könyvelési iratokat. Hat férfit előállítottak és kihallgattak, ezzel már tizenkét gyanusított van az ügyben, akik akár 10 év börtönt is kaphatnak.

A csalók zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemek létesítésére pályáztak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál, de egy ellenőrzés során kiderült, hogy nem rendelkeztek a szükséges engedélyekkel, az üzemek technológiai rendszere nem volt megfelelő, és a feldolgozás előírásainak sem feleltek meg.

Az októberi akció során olyan Patyomkin-üzemeket találtak, amelyekben a gépek egyáltalán nem voltak alkalmasak zöldségek és gyümölcsök feldolgozására. Egy másik gyárban egy utóellenőrzésnél kiderült, hogy már el is vitték onnan a gépeket.

A NAV szerint az újabb öt cég összesen 1,4 milliárd forint támogatásra pályáztak, ebből 480 milliót ki is utaltak nekik. Az októberben megtalál cégek 700 millió forintot kaptak támogatásként. A cégek a pályázatok benyújtásához szükséges gépeket offshore cégek révén biztosították, és arról is gondoskodtak, hogy őstermelőkkel, illetve külföldi és magyar cégekkel beszállítói szándéknyilatkozatot írassanak alá.