Harminc alatt inkább rozét

Vágólapra másolva!
A Varga Pincészet decemberben kutatást végzett 1300 nagykorú magyar megkérdezésével. A felmérés szerint tíz év alatt megfeleződött a naponta borra szomjazók száma Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A hetente borozgatók ugyanannyian vannak, mint az elmúlt évtizedben bármikor, ám naponta körülbelül feleannyian élnek borral, mint tíz éve: akkor a lakosság 19,1, tavaly decemberben pedig 10 százaléka egészítette ki a napi étrendjét a szőlő ajándékával.

A hatvanas korosztály 60 százaléka a vörösborhoz húz, a harminc alattiak inkább a rozét és az úgynevezett illatos fehérborokat preferálják. Az ünnepek alatt ez utóbbiak átvették a vezetést – logikus módon a karácsonyi halételekhez igazodva. Körülbelül minden harmadik háztartásban (38 százalék) a nők választottak borfajtát a karácsonyi menühöz. 10-15 éve a palackos borfogyasztás inkább az ünnepeket jellemezte, mostanság elhétköznapiasodott ez a jellemző is. A Varga Pincészet úgy találja, az utóbbi években az ünnepi forgalom mintegy 20 százalékkal haladja meg az átlagos hónapokét.

A KSH statisztikája szerint az elmúlt tíz évben szinte töretlenül csökkent az egy főre jutó évi bor- és mustfogyasztás. Míg 2002-ben ez az adat 7,9 liter volt, 2011-ben 5,8. Utoljára 2005-ben haladta meg a 6 litert, azóta 5,6—5,9 között ingadozik.