Bár 2014-re az egész évben széles látszatkínálat miatt mintha leszoktunk volna az idényzöldségek és gyümölcsök bevásárlásáról és télire való lefagyasztásáról, ez a legújabb kutatások szerint nem volt a legjobb ötlet. A leszedés után rövid időn belül lefagyasztott termények ugyanis több vitamint őriznek meg, mint a leszedés után hosszasan tárolt, ám utóérést nem igénylő, a tárolást nem jól tűrő fajták, vagy az éretlenül leszedett és mesterségesen utóérlelt termények.
Mennyi az annyi?
Az OÉTI napi 90 mg C-vitamint ajánl, ezt azért nyugodtan tolják fel szezonban 500-1000-re, és az OÉTI szerint is lehetőleg természetes forrásból vigyék be.
Ez pedig különböző zöldségek és gyümölcsök megközelítő C-vitamin-tartalma, mg/100 g (forrás: oéti, USDA, aminél nincs külön jelölve, ott nyers és friss terményre vonatkozik az érték) :
homoktövis: 800–5000
szárított koriander: 566
csipkebogyó: 400
fekete ribizli: 181
petrezselyem: 160
kakukkfű: 160
zöldpaprika: 150
torma: 140
kelkáposzta: 130
brokkoli: 110
kapor: 85
fagyasztott kelbimbó: 75
karalábé: 62
vörös káposzta: 57
citrom: 53
narancs: 50
piros ribizli: 41
karfiol: 48
egres: 27
savanyú káposzta: 20
naspolya: 12
Bagi Attila táplálkozásterapeuta is a fagyasztott gyümölcsökre szavaz, de van más ötlete is természetes forrásból származó téli C-vitamin-bevitelre:
"A csipkebogyó elég közismert C-vitamin-forrás, de sokan megfeledkeznek arról, hogy lekvárnak megfőzve vagy leforrázva ez a hatás nem érvényesül. A legjobb szárítani – az enyhe idő miatt még most is szedhetik – és a megtört magot langyos vízben kiáztatni és akár elfogyasztani. Szintén magas C-vitamin-tartalmú a savanyú káposzta – ez is hőkezelés nélkül –, és ilyenkor is lehet kapni fagyasztott ribizlit, egrest és rendkívül magas C-vitamin-tartalmú homoktövist is, amelyek megfelelnek a célnak. Fagyasztás közben 5–10 százalék a vitaminveszteség, de ezek C-vitamin-tartalma a veszteséggel együtt is jelentős marad."
Bagi említi még a homoktövis levelét – szárítva itt-ott felbukkan –, amely a C-vitamin mellett más vitaminokat és flavonoidokat is tartalmaz, és a naspolyát, amely idén az enyhe tél miatt a mai napig szedhető frissen, és piacokon is kapható.
A linkeken találnak több hőkezelés nélkül készülő, C-vitaminban gazdag fogást: