Az androidosok máris képben vannak ónos esőileg

Vágólapra másolva!
Az Országos Meteorológiai Szolgálat ma sajtótájékoztatón jelentette be, hogy applikációt fejlesztett. Az app neve Meteora. Aki, mint én, a hírre azonnal keresni kezdi az alkalmazást az AppStore-ban, talál is néhányat a lélegzetelállító görög kolostorokról.
Vágólapra másolva!

Úgy látszik, az ónos eső kérdése mélyebben érinti az androidos felhasználókat, mint az iOS rendszerben utcai csúszkálókat, mert egyelőre csak ők tájékozódhatnak a viszontagságos időjárásról az alkalmazás segítségével. Tölgyesi László, az informatikai és módszertani főosztály vezetője megmlítette, ennek az az oka, hogy Magyarországon az okostelefonok 65 százaléka androidos. De tervek vannak a szélesebb optimalizációra.

Az app jelentőségét szó szerint az idő igazolja: például a múlt hétvégén is ezt tette, amikor sokkal több helységben esett az ónos eső, mint nem. A meteorológia mint olyan lényege a pontos és időszerű tájékoztatás, az pedig nem kérdés, hogy ma akkor a legeredményesebb, ha mindezt mobileszköz-kompatibilisen teszi.

Tölgyesi László elmondta, a Meteora valójában óra, amely egyben időjárási információt is szolgáltat. A program a cellainformációk alapján meghatározza a felhasználó helyzetét, de be lehet kapcsolni rajta a mozgáskövetés funkciót, ezzel megtudjuk az előrejelzést arról a helységről vagy városrészről, ahová éppen tartunk. Ahogy természetesen más térségek időjárási viszonyait is meg lehet nézni a Meteora térképes nézetén. A folyamatosan frissülő hivatalos riasztás mellett beállítható saját riasztás is egy adott időjárási jelenségre, küszöbértéket átlépő hőmérsékletre, csapadékra, széllökésre.

Fodor Zoltán osztályvezető szerint az előrejelzésnek vannak korlátai, soha nem lehet százszázalékos, de hozzátette: az elmúlt évtizedben rohamosan fejlődött a meteorológiai előrejelzés, és fejlődni is fog. Háromszintű – citrom, narancs, piros – riasztást öt időjárási jelenségre adnak ki: heves zivatarra, felhőszakadásra, hófúvásra, ónos esőre, viharos széllökésre. A többi hosszabb lefolyású eseményre – jelentős mennyiségű eső vagy havazás, extrém hideg, talaj menti fagy, hőség, tartós sűrű köd – csak figyelmeztetnek.

Az android-felhasználók tehát akár íziben kipróbálhatják az alkalmazást, amely ma az OMSZ Facebook oldalán is abszolút főszereplő.