Több internet-előfizetés, kevesebb szolgáltató

Vágólapra másolva!
Csaknem ötödével nőtt 2013 utolsó negyedévére a netes előfizetések száma, miközben tucatnál több szolgáltató szállt ki és adta át a vállalkozását egy másiknak, írja a KSH a Statisztikai Tükörben.
Vágólapra másolva!

Az internet előfizetések száma tavaly év végén meghaladta a 6,4 milliót, de az előfizetések túlnyomó többségét, 93 százalékát 7 szolgáltató nyújtja. A piac egyre inkább koncentrálódik. Hála az egyre inkább zsebbarát mobilinternet lehetőségeknek, a vezeték nélküli szegmens egy év alatt több mint 27 százalékkal bővült. Az összes előfizetés 63 százaléka a mobilkategóriába tartozott. Az előfizetések negyede üzleti.

A mobilhálózat adatforgalmán 2013-ban 16 százalékot emeltek elsősorban az okostelefonok és újfent a mobilnet. Részben emiatt jóval – 8,9 százalékkal – kevesebb SMS-t, és alig valamivel – 0,4 százalékkal – több MMS-t küldtünk tavaly, mint 2012-ben. A mobiltelefon előfizetések száma 2013 végén alig mutatott változást, 0,8 százalékkal bővült. Száz lakosra négyszer annyi mobiltelefon-előfizetés jutott, mint vezetékes. Ez utóbbiak száma egy év alatt 100 ezerrel csökkent, 2,8 millió volt.