„Elnézést, lehet itt paypassolni?”

Vágólapra másolva!
Már minden ötödik, a kártyáját rendszeresen használó banki ügyfél él a Mastercard PayPass, illetve a Visa payWave nevű megoldásával. Egyelőre nem egybehangzó az a fogyasztói vélemény, hogy a fizetés ezzel gyorsabb és egyszerűbb, mintha a pénztárcánkat vennénk elő, valamint a hagyományos kártyás fizetésnél is.
Vágólapra másolva!

Reprezentatív felmérést végzett a témában a Budapest Bank. A kutatásban részt vevők 80 százaléka hallott már a paypass módszerről, 70 százalékuk tudja, hogy ilyenkor a vásárló kezében marad a kártya, 55 százalékuk pedig már hallott arról, hogy 5000 forint vásárlás alatt PIN kód sem kell az érvényes vásárláshoz. A megkérdezettek 18 százaléka használ paypass-kártyát, 60 százalékuk havonta többször is. Ők zömmel diplomás, magas jövedelmű férfi ügyfelek. És bár a paypasszal még nem rendelkezők 60 százaléka szívesen kipróbálná a módszert, közel ugyanennyien nem jártak utána, hogy a saját bankjuknál lehetséges-e kiváltani erre alkalmas kártyát.

A paypass-kártyát nem használók 65 százaléka gondolja úgy, hogy a leggyorsabban készpénzzel lehet fizetni, ugyanez a vélemény a paypass-tulajdonosok csak 41 százalékának sajátja. Az első csoportba tartozók jellemzően macerásnak, hosszúnak, és nem eléggé biztonságosnak tartják a kártyás fizetést. Ugyanakkor az is igaz, hogy a paypass-terminálok még nem terjedtek el eléggé, minden második kártyatulajdonos tette szóvá, hogy sok helyen szeretné, de nem tudja használni a pillanatnyilag leggyorsabb kártyás módszert.