Vágólapra másolva!
A Malajziai Nagydíj szombat délelőtti szabadedzésén Rosberg 1,1 másodperccel előzte meg a 3. helyezett Räikkönent, aki az időmérő előtt továbbra is tartotta a pozícióját az üldözőboly elején, megelőzve Vettelt és a meglepően gyors Hülkenberget. A McLarenek szenzorhibával küszödtek, és az is lehet, hogy az időmérőn ki sem tudnak majd menni a pályára.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés
06:37
március 29, 2014
Vágólapra másolva!

Jó reggelt!

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Malajziai Nagydíj utolsó szabadedzéséről élőben készülő tudósításunkban! A pénteki nap Szepangban is a Mercedesé volt: délelőtt Lewis Hamilton, délután pedig Nico Rosberg zárta az élen az edzést. Noha Kimi Räikkönen mindkét edzésen közel járt a németekhez, esélylatolgató cikkünkből kiderül, hogy a Mercedes előnye még a melbourne-inél is nagyobbnak tűnik. 

06:45
március 29, 2014
Vágólapra másolva!

Eshet az eső

Most süt a nap, de azért 30 százalékos esélye van annak, hogy az edzés folyamán elered az eső. Az időmérőn ez 35 százalék lesz, de az a valószínűbb, hogy csak késő délután jelentkezik a csapadék. Az aszfalt máris 54 fokos, de a Caterham szerint a szabadedzés végére 48 fokra hűl majd.

06:58
március 29, 2014
Vágólapra másolva!

Máris forró az aszfalt

A levegő máris 31, az aszfalt 49 fokos, ez alaposan próbára teszi a gumikat, főleg a hátsókat. A hűtés szempontjából is kritikus: a McLaren például a jelek szerint számottevő leszorítóerőt vesztett azzal, hogy erősebb hűtést kell használnia a hőség miatt.

07:01
március 29, 2014
Vágólapra másolva!

Megkezdődött az edzés

Benedict Cumberbatch is a bokszból figyeli, ahogy tizenhat versenyző szinte azonnal kihajt a pályára megtenni az ellenőrző körét. A sort Marcus Ericsson vezeti, természetesen minden autón a kemény keverékű gumi van.

07:04
március 29, 2014
Vágólapra másolva!

Vettelnek új elektronikája van

Már a harmadik motorvezérlő-elektronikát szerelték a Red Bulljába a szezon során megengedett ötből, de a hajtáslánc hat fődarabja szabadon kombinálható, és később még természetesen az eddigieket is felhasználhatják. Rosberget figyelmeztették a rádión, hogy új anyagú fékek vannak az autójában tegnaphoz képest. Most Vettel hajt ki a pályára, már csak Ricciardo nem volt kint.

07:07
március 29, 2014
Vágólapra másolva!

Erőteljesebbek a motorhangok

Nem tudjuk, igaz-e az összeesküvés-elmélet, amely szerint Melbourne-ben szándékosan rossz helyekre tették le a mikrofonokat, de most mindenképpen erőteljesebben szól a motorhang a tévéből, mint akkor, úgyhogy a hangosítás biztosan jobb. Mért köre még senkinek nincs.

07:11
március 29, 2014
Vágólapra másolva!

Maldonadóé az első mért kör

1:49.882 alatt teljesíti, miután lesodródik a pályáról egyszer. Tegnap nem töltött érdemi időt a pályán, mert az autójában motort kellett cserélni. Vettel azt jelentette a rádión, hogy valami - valószínűleg egy matrica - lifeg a Red Bull hátulján, a jobb oldalon. Visszagurult a bokszba.

07:14
március 29, 2014
Vágólapra másolva!

Maldonado javít

1:44.622-re, és már Chilton, Kobajasi meg Ericsson is tett meg mért kört. A Lotus rettenetesen alulkormányzott, és a hangja sem túl egészséges. Maldonado nagyon alacsony fordulatnál váltogat fel.

07:16
március 29, 2014
Vágólapra másolva!

Massa az élen

1:42.855-tel átvette a vezetést. A tapadás nagyon gyenge a pályán, a versenyzőknek folyamatosan ellenkormányozniuk kell. A tegnap délutáni zápor valószínűleg lemosta a gumit az aszfaltról.

07:18
március 29, 2014
Vágólapra másolva!

Már Räikkönen vezet

Az ideje 1:41.835, Alonso is felzárkózik mögé. Magnussen lelassul, és a rádión azt mondja, erőtlen a motorja. Megpróbál visszasántikálni a bokszba. Ez nem jó jel, tegnap is hasonlóan járt.

07:20
március 29, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg a leggyorsabb

Hamilton 1:41.246-tal 6 tizedet ver Räikkönenre, de Rosberg még gyorsabb: ő 1:40.946 alatt teljesíti a körét, így 9 tized az előnye a 3. helyezett ferrarissal szemben. Kevesen fogadnának a Mercedes pole-ja ellen, Hamilton ma utolérheti Jim Clarkot az örökranglistán.

07:23
március 29, 2014
Vágólapra másolva!

A sorrend

Rosberg, Hamilton, Räikkönen, Bottas, Alonso, Vergne, Pérez, Massa, Hülkenberg, Kvyat. A Red Bullokon még állítanak, Hamilton lesodródott a pályáról a 4-es kanyarnál.

07:25
március 29, 2014
Vágólapra másolva!

Buttton a tapadásra panaszkodik

"Borzasztóan gyatra a tapadás hátul!" - mondja a rádióban. Tegnap elismerte, hogy a McLaren a gyors kanyarokban senyved itt. Az autóhoz több újítást is hoztak, köztük egy új orrot, azok be is váltak, de a beállításokal egyelőre nem boldogulnak. Hülkenberg pedig éppenséggel alulkormányzottságról számolt be.

07:28
március 29, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton átveszi a vezetést

Az ideje 1:40.552. Rosberg tegnapi legjobbja 1:39.909 volt, egy éve ilyenkor pedig Vettel 1:36.435-tel nyerte ezt az edzést. A sorrend a két Mercedes mögött nem változott az utóbbi percekben, viszont Maldonado már a közepes gumikon hajtott ki a pályára az imént.

07:31
március 29, 2014
Vágólapra másolva!

Ricciardo a 4.

Másfél másodperces hátránnyal ugyan, de rögtön Räikkönen és Bottas közé tornázza fel a Red Bullt. Tegnap bevallottan küszödött a balansszal, Vettelnek jobb napja volt.

07:33
március 29, 2014
Vágólapra másolva!

Grosjean javít

Maldonado az első kanyarnál vagy 30 méterrel később fékezett a kelleténél, akárcsak Grosjean, aki viszont még némi bűvészkedés árán a pályán tudott maradni. Ő a 14. helyen áll, megelőzve Adrian Sutilt, úgyhogy a Lotus talán haladgat, de a pályán töltött idő még mindig nagyon hiányzik nekik. Maldonadón kívül még senki nem használta a közepes gumikat.

07:36
március 29, 2014
Vágólapra másolva!

Sherlocknak tetszik az új F1

"Az F1 még mindig rettentően izgalmas. Az autók olyan érzést keltenek, mintha űrhajók szállnának le az ember mellett egy másik bolygón" - mondta Benedict Cumberbatch a BBC-nek. Hamilton autójában éppen ülést cserélnek.

07:39
március 29, 2014
Vágólapra másolva!

Előkerültek a közepes gumik

Alonso azonban azokkal is csak a 2. helyet tudta megszerezni, 2 tizeddel Hamilton mögött, aki még a keményekkel érte el az idejét.

07:41
március 29, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg a leggyorsabb

1:39.008-cal a hétvége eddigi legjobb körét futja meg, több mint egy másodpercet verve Räikkönenre, aki egy pilanatra átvette a vezetést az imént. Mindketten a közepes gumikat használták.

07:43
március 29, 2014
Vágólapra másolva!

Szenzorhiba a McLarennél

Mindkét autójukban elromlott a hajtáslánc egyik érzékelője, ezért egyhuzamban csak néhány kört tudnak megtenni. Ez rossz hír, és kérdéses, hogy az időmérőig el tudják-e végezni a szükséges javításokat.

07:45
március 29, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton csak 2.

Egy elfékezés után 2 tizeddel kikap Rosbergtől a közepes gumikon. A sorrend mögöttük Räikkönen, Alonso, Ricciardo, Vettel, Bottas, Hülkenberg, de a Mercedeseken és a Ferrarikon kívül a többiek még a kemény gumikon érték el az eredményüket.

07:48
március 29, 2014
Vágólapra másolva!

A Mercedes a versenyre gyakorol

A gyors köre után mindkét versenyzőjük megtett egy néhány körös etapot a kemény Pirellilkkel, de Rosberg most bejött a bokszba, ahol visszakapta a közepeseket, és azonnal tovább hajtott.Hülkenberg és Gutiérrez is a gyorsabb Pirelliken próbálkozik most.

07:50
március 29, 2014
Vágólapra másolva!

Pérez feljön ötödiknek

De több mint 2 másodperc a hátránya Rosberghez képest! Ez durva különbség. Gutiérrez 6. lett a közepes Pirellikkel, amelyek a jelek szerint ma 1,5 másodperccel gyorsabbak a keményeknél. A Red Bullok és a Williamsek még nem tették fel őket.

07:53
március 29, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton a bokszbejáratnál előz

A lassan guruló Räikkönent kerüli ki a keskeny aszfaltcsíkon. Hülkenberg a 4. helyre kormányozta Force Indiáját, fél másodpercet verve csapattársára, Pérezre. Ricciardo érdekes módon lassabb volt nála a közepes gumikon, ő csak 5. lett a Red Bull-lal.

07:55
március 29, 2014
Vágólapra másolva!

Gondok a Caterhamnél

Mindkét autójukat javítják, Kobajasiéval szemlátomást megint a hajtáslánc a probléma. Ahhoz képest, hogy a teszteken ők voltak a Renault legmegbízhatóbb csapata, a versenyeken folyamatosan műszaki hibákkal nyűglődnek.

07:58
március 29, 2014
Vágólapra másolva!

Vettel feljön negyediknek

A hátránya azonban 1,3 másodperc. A Williamsek sem tűnnek túl pengének: Massa csak a 8. helyig jutott a közepes gumikkal, 45 ezreddel Alonso mögé. A sorrend: Rosberg, Hamilton, Räikkönen, Vettel, Hülkenberg, Ricciardo, Alonso, Massa, Pérez, Bottas.

08:01
március 29, 2014
Vágólapra másolva!

Az edzésnek vége

Bottas még megelőzte Pérezt, Grosjean pedig a rádión azt mondta, a Lotus diffúzora egyáltalán nem működik. Köszönjük a figyelmet! Mindjárt jelentkezünk az eredményekkel és az összefoglalóval is.

08:10
március 29, 2014
Vágólapra másolva!

Az eredmények

A Mercedesek egyértelművé tették a fölényüket a Malajziai Nagydíj időmérője előtt, amikor szombati szabadedzésen egy másodpercet vertek közvetlen üldözőjükre, a Ferrarival továbbra is gyors Kimi Räikkönenre. A McLarenek részvétele a kvalifikáción veszélybe került egy szenzorhiba miatt.

Ha megszerzi a pole pozíciót, Lewis Hamilton utolérheti a legendás Jim Clarkot az örökranglistán. A szabadedzésen azonban elfékezte magát a leggyorsabb körében, ezért egyelőre Nico Rosberg végzett előrébb, 1:39.008-cal a hétvége eddigi legjobb eredményét állítva be, amely 2,6 másodperccel maradt el Sebastian Vettel tavaly ilyenkori köridejétől.

Räikkönen 1,148 másodperccel végzett mögötte, de a Ferrari versenyzői közül továbbra is ő volt a jobb formában, Alonso ugyanis további 6 tizeddel lassabb volt, és csak 7. helyen lett. Beférkőzött elé Nico Hülkenberg, valamint a közepes gumikat a legkésőbb elhasználó Red Bull párosa. Sebastian Vettel akár megszorongathatja Räikkönent is az időmérőn, amelynek az utolsó etapjába jelenleg esőt várnak.

Rosberg ezúttal Hamiltonnál is gyorsabb volt Forrás: AFP

A hátsó tapadással küszködő Williams ezúttal nem tudott beleszólni a Ferrarik, a Red Bullok és a Mercedesek küzdelmébe: Felipe Massa és Valtteri Bottas csak a 8-9. helyen végzett, miután a finn az utolsó pillanatban előzte meg Sergio Pérezt. A Toro Rossók helyét az első tíz között a Force Indiák foglalták el.

A Lotusok nehezen kezelhetőnek tűntek, de most legalább 36 kört töltöttek a pályán. A Caterham és a McLaren viszont bajba került: Kamui Kobajasi autóját szét kellett szerelni a Renault hajtáslánc újabb hibája miatt, míg Jenson Button és Kevin Magnussen autójában a motor egyik szenzora romlott el. A konstruktőri összetettben vezető csapat versenyigazgatója, Eric Boullier elismerte, hogy olyan hardverproblémáról is szó lehet, amelyet nem tudnak kijavítani az időmérőig.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!