Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

201 országban járt repülés nélkül

Graham Hughes világkörüli út, Guinness Rekord
Vágólapra másolva!
A brit utazó hivatalosan is világrekorder lett, majdnem négy évig tartott az útja.
Vágólapra másolva!

Több mint egyéves vizsgálat után hivatalosan is bekerült a Guinness-rekordok könyvébe Graham Hughes, aki 201 országot járt be úgy, hogy közben nem ült repülőre. Az út közel négy évig, egészen pontosan 1426 napig tartott, ezalatt összesen 257 500 kilométert tett meg – írja a Daily Mail.

Az elbírálás azért tartott ilyen sokáig, mert a vizsgáló bizottság 1 millió GPS-adatot, 10 ezer fotót, 400 óra videót és 192 útlevéllapot elemzett az eredmény hitelesítéséhez. Az elismerést végül azért kapta Hughes, mert a „leggyorsabban látogatott meg minden országot nyilvános felszíni közlekedéssel".

A 33 éves liverpooli férfi 2009. január 1-jén indult el otthonából, és heti 65 font volt (24 400 forint) a költségvetése. Elmondása szerint Észak-Koreába, Irakba vagy Afganisztánba sokkal könnyebb volt belépnie, mint eljutni olyan távoli szigetekre, mint Nauru, a Maldív- vagy a Seychelle-szigetek. Utóbbi például csak a hetedik kísérletre sikerült a szomáliai kalózok fenyegetése miatt. A tengereken általában teherszállító hajókra kéredzkedett fel, de a Dominikai Köztársaságban például egy luxustengerjáró is a fedélzetére vette. 2012 decemberében lépte át az újonnan alakult Dél-Szudán határát, így teljesítette küldetését.

Hughes, akinek kedvenc helye az óceániai Palau volt, az útról egy négyperces videót állított össze, amelynek minden másodperce egy másik országban készített szelfit tartalmaz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről