Újra jár az 1-es villamos az Árpád hídon

Vágólapra másolva!
Kilenc megállót korszerűsítettek, LED-ek világítanak a peronon. Júniustól már a Kacsóh Pongrác út és a Népliget között dolgoznának.
Vágólapra másolva!

Hétfőtől ismét közlekedik az 1-es villamos az Árpád hídon, a Bécsi út és a Reitter Ferenc utca között – tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-t. A Népliget és a Közvágóhíd között továbbra is autóbuszok pótolják a villamost.

A közlemény szerint a megújult vonalszakaszon megszűntek a korábbi sebességkorlátozások, vagyis rövidebb a villamos menetideje Óbuda és Pest között. Az Árpád hídon befejeződtek a munkák, így az autók itt újra kétszer három sávban, maximum óránkénti 70 kilométeres sebességgel közlekedhetnek.

Az eddig elvégzett munka során kicseréltek tíz kilométernyi vágányt és az ahhoz tartozó teljes áramellátási rendszert, új váltókat építettek be a híd mindkét oldalán. Átépítették a Flórián téri, a Szentlélek téri, a Népfürdő utcai és az Árpád hídi megálló peronjaihoz vezető lépcsőket, emellett mind a kilenc megállóhelyet korszerűsítették és akadálymentesítették. Minden megállóban LED-es peronvilágítást, valamint zártláncú kamerarendszert telepítettek.

A BKK kitért arra, hogy Óbudán, a Vörösvári úton elkészült Budapest első fűvel borított vágányszakasza, ezáltal a villamosok közlekedése halkabbá válik. A füves burkolat zölden tartásáról automatikus öntözőrendszer gondoskodik.

Az 1-es villamos óbudai pályaszakaszának teljes műszaki átadás-átvétele június végéig tart, addig fejeződik be a liftek, mozgólépcsők beüzemelése, egyes utastájékoztatási elemek megvalósítása és a környezetrendezés.

A vonalon 2013. szeptember 28-án kezdődött el a komplex felújítás. Ez várhatóan június 10-től az év végéig a vonal másik nagyon rossz állapotú szakaszán, a Kacsóh Pongrác út és a Népliget között folytatódik. A projekt része, hogy a déli szakaszt a Rákóczi hídon átvezetve egészen a Fehérvári útig meghosszabbítják, a munkák itt már folynak.