Orbán június 6-án mutatja be az új kormányát

Vágólapra másolva!
Letisztult, világos és egyértelmű, nem bonyolult és nem politikai egyensúlyra törekvő struktúrát akar létrehozni a kormány. A Lázár János vezette Miniszterelnökségből minisztérium lesz, amely felel az összkormányzati koordinációért, illetve az európai uniós források felosztásáért.
Vágólapra másolva!

Június 6-án kívánja Orbán Viktor bemutatni az új kormányt – jelentette be Lázár János államtitkár a parlament keddi ülésnapján, amikor a kormány szerkezetéről szóló törvényjavaslatot terjesztette elő. Arra kérte a képviselőtársait, hogy mértéktartóan fogalmazzák meg az új kormány szerkezetével kapcsolatos kritikákat, hogy június 6-ra megtárgyalják és elfogadhassák a törvényt. A minisztériumok nevét és általános feladatköreinek felsorolásán túl viszont a pontos funkciókat nem határozta meg – erről június 6-án, rendeleti úton kívánnak majd dönteni.

Lázár azt mondta: egy letisztult, világos és egyértelmű, nem bonyolult és nem politikai egyensúlyra törekvő kormányzati struktúráról van szó. Lázár szerint bár sokan úgy gondolják, de nem ügydöntő jelentőségű a minisztériumok száma. "Stabil parlamenti többség mellett a stabil kormányzati viszonyok, világos és egyértelmű kormányzati, szerkezeti szabályok érdemben javíthatják és járulnak hozzá ennek az országnak a versenyképességéhez."

A Miniszterelnökségből minisztérium lesz, amely felel az összkormányzati koordinációért, illetve az európai uniós források felosztásáért. A képviselőket arra kérte, hogy „most még ne érdeklődjenek bizonyos szakpolitikák iránt, hiszen az egyes tárcák feladatköréről még nem tud végleges tájékoztatást adni”.

Felszólalásában az MSZP-s Harangozó Tamás azt kifogásolta, hogy a miniszterelnökségi rangra emelkedő Miniszterelnökség kezében túl sok hatalom és feladat fog összpontosulni, „de facto Lázár János lesz Magyarország miniszterelnöke, miközben lehet, hogy Orbán Viktor már valamilyen más szerepre készül”. Harangozó ironikusan megjegyezte, hogy a Fidesz „Folytatjuk!” választási szlogenéből kiindulva elég lenne egyetlen, a rezsicsökkentésért felelős minisztériumot létrehozni, ha pedig a jelenleg tervezett minisztériumi struktúra valósul meg, „egy nagy trafik koncessziót csinál a Fidesz az egész országból”. Kunhalmi Ágnes és Hiller István MSZP-s képviselők az önálló oktatási tárcát hiányolták a beterjesztett törvényjavaslatból.

A jobbikos Balczó Zoltán szerint Orbán Viktor és Semjén Zsolt egy hiányos törvényjavaslatot nyújtott be, amely lehetőséget ad ugyan arra, hogy beszéljenek róla, de a minisztériumok nevén kívül érdemi információt nem tartalmaz. Szerinte a tervezett struktúra túlzott hatalomkoncentrációt valósít meg, és hiányolja azt, hogy a vidékfejlesztés és a környezetvédelem megfelelően megjelenjen a minisztériumi struktúrában.

Schmuck Erzsébet LMP-s képviselő kifogásolta, hogy a törvénytervezetben felvázolt minisztérium struktúra „a gazdasági- és tőkeérdek mindenek feletti elsőbbségét szolgálja, és egyetlen egy sem a környezeti értékeket”. Szerinte ez rossz az üzenetet hordoz a társadalom számára. Azt ajánlta, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumát inkább Emberi Értékek Minisztériumának nevezzék, és hozzák létre az Önálló Természeti Értékek Minisztériumát.

Schiffer András szerint a benyújtott törvényjavaslat egyenesen alkotmányellenes, mivel „lukas”: a tárcával rendelkező miniszterek feladat-és hatáskörét tartalmaznia kellene a benyújtott törvényjavaslatnak. Az LMP-s képviselő azt kérte, hogy vonják vissza a benyújtott törvényjavaslatot, és készítsenek olyat, amely tartalmazza a minisztériumok feladatkörét is.

Lázár János megköszönte a képviselőtársak hozzászólásait, különösen azokat, amelyek a szakpolitikai tárcák felosztásának mikéntjéről szóltak. Lázár szerint nem jelent automatikusan sikert, ha egy adott témának saját tárcája van (erre példaként az egészségügy és az oktatás 2010 előtti állapotát hozta), és elmondta, hogy a Fidesz „természetesen nemcsak azokat a témákat tekintik fontosnak, amelyeknek külön tárcát szánt". Ahelyett, hogy 25-30 tárcát hoztak volna létre minden területnek, hatékonyabbnak gondolják, ha inkább témacsoportok szerint hozzák létre az egyes minisztériumokat.